Vyzula (ANO): ČSSD a její ministr odmítají odkrýt toky financí ve zdravotnictví

29.09.2014 21:15

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla návrh lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky, který měl zpřehlednit toky peněz mezi pojišťovnami a nemocnicemi.

Vyzula (ANO): ČSSD a její ministr odmítají odkrýt toky financí ve zdravotnictví
Foto: ANO
Popisek: Rostislav Vyzula

Podle návrhu měly mít ministerstvo zdravotnictví spolu s ministerstvem financí možnost kontrolovat takzvané dodatky ke smlouvám o nadstandardních platbách. Ministerstvo zdravotnictví pak mělo tyto dodatky zveřejňovat.

Současné znění zákona totiž dovoluje pojišťovnám, aby vybraným poskytovatelům navyšovaly platby i po uzavření smluv. Výši skutečných cen totiž řeší až takzvané dodatky, což je podle Hovorky velké korupční riziko. Návrh reagoval i na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který se zabýval individuálními cenovými ujednáními. Úřad spatřuje značné riziko pro systém veřejného zdravotního pojištění ve sjednávání takovýchto dodatků bez transparentních pravidel, neboť je tím umožněn subjektivní a nerovný přístup zdravotních pojišťoven vůči poskytovatelům zdravotních služeb.

Hnutí ANO včetně členů zdravotnického výboru návrh poslance Hovorky jednoznačně přivítalo a podpořilo, neboť vidí jako dlouhodobý problém netransparentnost finančních toků v rámci systému zdravotnictví, která může vést ke klientelismu a korupci. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby co nejdříve byly učiněny kroky ke zprůhlednění systému.

Návrh poslance Hovorky tímto krokem bezesporu byl, ovšem bohužel nebyl podpořen ani ministrem zdravotnictví Němečkem, ani většinou poslanců ČSSD. Ministr Němeček tímto přebírá plnou politickou zodpovědnost za to, že i v roce 2015 budou moci být zcela nekontrolovatelně sjednávány individuální cenové dodatky, a systém financování zdravotnictví tak zůstane naprosto netransparentní.

Rostislav Vyzula, poslanec hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice