Vyzula (ANO): Zákaz energetických nápojů pro děti na obzoru?

29.05.2015 16:39

O možném zákazu prodeje energetických nápojů dětem jsme jednali ve Sněmovně na začátku roku, protože drtivá většina českých dětí nadměrně pije tyto nápoje a hazarduje tak se svým zdravím.

Vyzula (ANO): Zákaz energetických nápojů pro děti na obzoru?
Foto: ANO
Popisek: Rostislav Vyzula

Varovných signálů, že dopady těchto výrobků na mladý organismus je mnoho. Podle nejnovějších zjištění se dokonce zvyšuje i počet těch nejmenších, kteří už energetické nápoje vyzkoušeli.

Pití energetických nápojů je mezi českou mládeží běžné. Alarmující je situace u dětí do deseti let, kde ty české nemají v Evropě konkurenci. Lékařské studie také dokazují, že u dětí nadměrný přísun kofeinu a cukru může vést ke vzniku závislostí na alkoholu nebo drogách.

Osobně jsem rozhodně pro zákaz, protože v energetických nápojích jsou složky, které můžou vést k postižení zdraví. Problém je totiž v tom, že samotný cukr je jednou z nejnebezpečnějších drog. Závislost je údajně silnější, než u kouření nebo alkoholu. Mladí lidé si příliš neberou k srdci dopad energetických nápojů na jejich zdraví. Neuvědomují si, že může dojít k poškození jejich zdraví jak nyní v době mladistvosti, ale hlavně v budoucnosti.

Obezita a tzv. metabolický syndrom, vedoucí k cukrovce a hypertenzi patří k civilizačním chorobám, které  obecně zhoršují zdravotní stav obyvatelstva. Mezi mladistvými se nese názor, že kdo nepije tzv. energeťák, tak není „cool“. V Evropě již dokonce existuje příklad zákazu pití energetických nápojů. V Litvě už prodej takových nápojů mladistvým a dětem zakázali. Půjdeme podobným směrem i u nás? Rád bych takový návrh podpořil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…