Wagnerová (SZ): Nedbale, povrchně, proti zájmu občanů. Českou exekutivu nelze chválit

19.03.2015 13:16

Projev na 7. schůzi Senátu dne 19. 3. 2015, jímž po projevech svých kolegů směřuje k tomu, že evropské směrnice jsou naší exekutivou implementovány k neprospěchu českých občanů.

Wagnerová (SZ): Nedbale, povrchně, proti zájmu občanů. Českou exekutivu nelze chválit
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové. Zatím tady bylo ministerstvo, respektive snad obě ta zmíněná ministerstva schválena. Já je nechválím, já vlastně vůbec nechválím českou exekutivu za to, jakým způsobem implementuje evropskou úpravu.

Ta je totiž víceméně pravidelně implementována velmi nedbale, nedbale v tom smyslu, že je vlastně opsána ta úprava, která je tam, ta povinnost stanovena, avšak úplně se přehlíží právě to, že jsou tam určité změkčující podmínky. Také se přehlíží to, a to je tedy ten největší nešvar, že tedy ta úprava, ta povinná, je jakýsi konečný cíl, kterého je třeba dosáhnout. A teď jde o tu volbu prostředků. Ty prostředky musí být, jak říkám, proporcionální. O tom je právě tedy i ten zásah do onoho soukromí atd., ať je to ze strany státních orgánů, ať je to ze strany nájemců, pronajímatelů bytů, já nevím, družstev, všech těch forem, v nichž se sdružují tedy případně ti vlastníci bytů atd.

Tento zákon tak, jak byl zformulován, rozhodně trpěl právě tou neproporcionalitou ve vztahu k úpravě možnosti toho zásahu. Já velmi podporuji alespoň ten návrh pozměňovací, který vzešel z výboru. Takže rozhodně ho podpořím. Jenom jsem chtěla říct, dobře, pan senátor Vystrčil zejména vysvětloval podrobně, proč nebylo možné tam dát, lépe upravit ty podmínky pro to, kdy to tedy možné nebo nutné nebude, instalace těch měřičů atd. A že je potřeba udělat jakousi studii. Ano, asi ta studie je v pořádku, že bude dělaná.

Ale promiňte mi, minimálně ovšem už dnes mohlo být v tom zákoně stanoveno, a to je otázka opravdu jakési úvahy racionální, kde je ta, řekněme, finanční, nákladová mez ve vztahu k platbě za tu energii, která je odebíraná. Já si prostě neumím představit, že tedy, řekněme, desetinásobek bude proporcionální. Nebo stonásobek, nebo já nevím, kolika násobek. Já nejsem v tomto směru odborník, takže bych tady asi říkala „hausnumera“. A ten, kdo je odborník, tak to bude vědět lépe. Ale prostě minimálně tento údaj už dneska prostě mohl být stanoven jako mez. Že tam, kde to přesáhne ty nároky na tu instalaci takovouto hranici, tak že tam to prostě už dnes v žádném případě nebude. A rozhodně bychom se tím dostali do té klauzule, která je uvedena právě v té samotné evropské směrnici o té nákladovosti, efektivnosti, atd.

Čili jde jenom o náš národní úradek, o nic jiného. Jak my si to definujeme. A to tedy nechápu, proč nebylo provedeno, proč nebylo uděláno a uděláno tedy povolanými osobami.

A znovu opakuji, evropské směrnice jsou naší exekutivou implementovány velmi nedbale, velmi povrchně a k neprospěchu českých občanů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…