Wolf (KDU-ČSL): Máme jasné vyhlídky a plán pro obnovu a rozvoj Výstaviště

29.11.2017 10:58

Rada hl. m. Prahy schválila veřejnou zakázku s názvem „Projektová dokumentace pro rekonstrukci inženýrských sítí v areálu Výstaviště, Praha 7“. Předmětem zakázky je vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí, prováděcí projektová dokumentace a dokumentace pro stavební povolení pro opravu inženýrských sítí v areálu. Předpokládané náklady zakázky jsou 46,7 mil. Kč bez DPH.

Wolf (KDU-ČSL): Máme jasné vyhlídky a plán pro obnovu a rozvoj Výstaviště
Foto: Antonín Lavrenčík
Popisek: Jan Wolf, lídr KDU- ČSL v Praze

Areál Výstaviště, který se nachází v blízkosti parku Stromovka a řeky Vltavy, je rozsáhlý komplex se směsicí staveb budovaných postupně od roku 1891, které nesou znaky prakticky všech vývojových typů české architektury 20. století. Vznikem v různých časových obdobích docházelo k různorodosti v technologické, konstrukční i funkční skladbě. Mezi nejznámější objekty lze zařadit Průmyslový palác, Lapidárium, Maroldovo panorama či Křižíkovu fontánu. Celý areál je památkově chráněný.

Z již dříve vypracované studie příslušného magistrátního odboru vyplynul nepříliš dobrý stav areálu. Jsou zde nevyužívané plochy, zchátralé budovy, rozbité cesty, rozhlehlá prázdná parkoviště. Současný stav jednotlivých stok kanalizace se liší dle stáří a způsobu využití, žádoucí je tedy provést nové trasy potrubí. Areál se potýká rovněž se špatným stavem elektroinstalace.

Komunikace a zpevněné i nezpevněné plochy v areálu jsou do značné míry poznamenány událostmi mezi lety 1990-2010, kdy na Výstavišti došlo k mohutným požárům (Bruselský pavilon shořel r. 1991, v r. 2005 bylo požárem zničeno unikátní dřevěné divadlo Globe, v r. 2008 vyhořelo celé levé křídlo secesního Průmyslového paláce) a také především severní část areálu byla zaplavena při povodni v r. 2002. Na špatném stavu areálu se rovněž podepsala nesystematická údržba a obnova jednotlivých částí areálu.

„Zakázka, kterou Rada hlavního města Prahy dnes schválila, je nezbytným předpokladem nejen pro rekonstrukci areálu Výstaviště v Holešovicích, ale i pro jeho budoucí rozvoj. Bohužel se na současném nevyhovujícím stavu podepsaly dekády nesystematické údržby, které vedly k chátrání areálu jako celku. Jak se ukázalo, stavební práce a použité materiály v areálu počátkem 90. let nebyly kvalitní a my se musíme s těmito následky potýkat. Nyní máme jasné vyhlídky a plán pro obnovu a další rozvoj této pro Prahu stěžejní oblasti, která je ideálním místem pro konání kulturně-společenských a jiných událostí,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.