Wolf (KDU-ČSL): Mobiliář Rezidence primátora je kulturní památkou

21.03.2017 16:15

Mobiliární vybavení Rezidence primátora hl. m. Prahy bylo rozhodnutím Ministerstva kultury prohlášeno kulturní památkou. Stejný status získalo vybavení také dalších prostor Městské knihovny, a to ředitelství knihovny a Divadlo Říše loutek.

Wolf (KDU-ČSL): Mobiliář Rezidence primátora je kulturní památkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Jan Wolf

„Tak jako Rezidence primátora hlavního města Prahy patří mezi skvosty prvorepublikové architektury, pak i její zařízení a vybavení patří k soudobé špičce v oblasti designu a umění. Jsem potěšen, že jsme dosáhli zařazení zařízení na seznam kulturních památek, kam bezesporu patří již dávno. Dosud však Rezidence stála trochu stranou veřejného povědomí. Velké poděkování patří panu docentovi Chalupníčkovi a majordomovi Rezidence Ing. Váchalovi, kteří v této věci vynaložili dlouholeté úsilí. Pevně věřím, že tento úspěch povede k zachování zcela výjimečného mobiliáře pro budoucí generace a ty jej budou moci, jak se již stalo tradicí, obdivovat při výročích vzniku Československé republiky dne 28. října,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Zařízení primátorské rezidence pochází převážně z doby před rokem 1930 a nese rysy inspirace stylem art-deco. Jde o soubor obrazů, soch, svítidel, nábytku, hodin, dekorativních textilií, tapiserií a jiných drobných zařizovacích předmětů. Část původního nábytku vznikla patrně podle návrhu architekta Františka Roitha, autora návrhu celé budovy. Zcela specifickou součástí zařízení primátorské rezidence je i rozsáhlý soubor skla, porcelánu, jídelních příborů a knih v cenné kožené vazbě. Dekorativní textilie navrhoval převážně František Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…