Wolf (KDU-ČSL): Žižkovu a Libni, zdaleka se vyhni …

06.10.2014 13:24

…říkávalo se za první republiky. Neznámý veršotepec narážel na vysokou míru kriminality, kterou byly pověstné dvě pražské dělnické čtvrti. Dnes je všechno jinak.

Wolf (KDU-ČSL): Žižkovu a Libni, zdaleka se vyhni …
Foto: Antonín Lavrenčík
Popisek: Jan Wolf, lídr KDU- ČSL v Praze

Když se podíváte na mapu kriminality Prahy, zjistíte, že v indexu kriminality vede Praha 1, dále Karlín a Smíchov. Na vcelku malé Praze 1 můžete za rok napočítat 1 vraždu, 1 znásilnění, 35 fyzických napadení, 11 loupeží, 247 vykradených aut …. více než dva tisíce trestných činů celkem.  Praha byla vždy rájem lidí, kteří si se zákonem nedělali velké problémy, protože hlavní města jsou bohatá a kriminalitu přitahují. To je odvěká pravda už od dob Karla IV.
Jenže dnes máme na rozdíl od městských biřiců jak policii státní, tak městskou a navíc Magistrát hlavního města Prahy, který má dbát o to, aby Praha byla rájem obyvatel, nikoli lapků a narkomanů. Nástroje pro uskutečnění tohoto cíle má Praha jako nejbohatší město v republice skutečně bohaté. Ale: umí je skutečně využívat?

Pražanům podle průzkumů vadí bezdomovci a narkomani. Dnešní kandidáti se předhánějí ve slibech, jak s nimi zatočí. Jenže každý soudně uvažující člověk se na tyhle pitomoučké sliby musí zeptat: A kam je dáte, vážení? Na to neumí odpovědět nikdo z těch, kdo se halasně chlubí, že je vyžene z Prahy. Ono to ani nejde – přesouvání problému po Praze nebo na okraj Prahy není řešení problému. To by si ovšem radní v Praze museli zopakovat starou kriminalistickou a policejní pravdu, že jedna koruna investovaná do prevence rovná se sedm korun investovaných do represe. Přeloženo do češtiny: Každá koruna investovaná do sociální péče o rizikové skupiny lidí a do prevence jejich rizikového chování se městu vrátí sedmkrát v podobě ušetřených nákladů na policejní práci.

Je mnohem lidštější a rozumnější investovat peníze do vzdělávacích zařízení Armády Spásy a Člověka v tísni, která učí rizikové lidi, jak zacházet s penězi, vyhnout se půjčkám od šmejdů a exekucím, než sbírat hladové a páchnoucí bezdomovce, honit narkomany a lidi závislé na hazardu, kteří rozbijí cihlou okénko v autě, aby se dostali k čemukoliv, co lze v zastavárně prodat.

Je mnohem lepší a levnější postavit dost ubytovacích kapacit pro lidi bez domova prostřednictvím zkušených neziskovek a Charity, než je v zimě strkat policejními patrolami ven z Hlavního nádraží a rozmlouvat některým z nich drobné kapesní krádeže.

Jenže to by páni a dámy, kteří kandidují v těchto volbách, museli přemýšlet hlavou a ne prostřednictvím svého hladu po rychlé moci.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.