Wünschová (SZ): Prodejem českým uhlobaronům nebudou doly v nejlepších rukou

16.05.2016 4:31

Čeští zelení bojují za bezuhelnou energetiku

Wünschová (SZ): Prodejem českým uhlobaronům nebudou doly v nejlepších rukou
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení se v těchto dnech účastní protestní akce Ende Gelände, která chce podpořit bezfosilní energetiku a ukončení povrchové těžby hnědého uhlí v německé Lužici. Doly a elektrárny v této lokalitě kupují od švédské státní firmy Vattenfall čeští uhlobaroni Daniel Křetínský a Patrik Tkáč společně s PPF Investments, v které má podíl nejbohatší Čech Petr Kellner. Obchod ještě musí schválit švédská vláda. Právě tu chtějí účastníci akce Ende Gelände přesvědčit, aby doly neprodávala a raději je zavřela. Pokud se totiž bude v dolech dále těžit, hrozí, že budou kvůli zájmům českých podnikatelů zbourány některé obce.

“Sami jsme loni svedli boj proti uhelné lobby, která chtěla zbourat Horní Jiřetín. Práva jiřetínských obyvatel se nám podařilo uhájit, a proto chceme nyní pomoct našim sousedům v Německu, kteří jsou těžbou také ohroženi. Vážíme si tlaku švédské veřejnosti, která donutila stát, aby se dolů v Německu z ekologických důvodů zbavil. Obáváme se ale, že prodejem českým uhlobaronům nebudou doly v nejlepších rukou,” říká 1. místopředsedkyně SZ Irena Moudrá Wünschová, která se akce sama zúčastní.

Ende Gelände je největší antiuhelná protestní akce v Evropě a zapojit se do ní může každý. K dnešnímu dni se na ni sjelo asi 2000 lidí, kteří budou nenásilně blokovat přísun uhlí do elektrárny nebo se vydají protestovat do dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.