ZPL: Desatero pro liberecké politiky

09.04.2014 16:22

Změna pro Liberec připravila seznam deseti principů dobré správy města. Jedná se o soubor konkrétních návrhů s úspěchem odzkoušených v jiných obcích a zároveň přizpůsobených potřebám Liberce.

ZPL: Desatero pro liberecké politiky
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Jaromír Baxa: ,,S kolegy už několik let přemýšlíme nad tím, jak zlepšit stav politiky v Liberci. Přicházíme s desaterem konkrétních a splnitelných návrhů, zaměřených na zapojování veřejnosti, transparentnost a kvalitu života. Inspiraci jsme brali hlavně z případů dobré praxe, z opatření úspěšně vyzkoušených v dalších obcích, v desateru od organizace Oživení a podobně, a přizpůsobili jsme je na míru Liberci.“

,,Pokud Změna pro Liberec uspěje v komunálních volbách, budeme tyto zásady prosazovat do řízení města. Nejde ale o náš volební program, Desatero prostě shrnuje normální stav dobré správy města. Proto o Desateru chceme jednat s ostatními kandidáty do zastupitelstva a doufám, že je přesvědčíme, aby je také vzali za své. Vymezujeme se tím trochu i proti přesvědčení, že o všem se může hlasovat, jsou věci, které by měly být obecně platné a stát se pro politiky samozřejmostí,“ dodává Zuzana Kocumová.

,,Nejpodstatnější je ale to, jací lidé se do zastupitelstva dostanou. Pokud to nebudou charakterní lidé, stejně sebelepší opatření dodržovat nebudou a dopadne to podobně jako s předvolebními sliby. Například jako se současným územním plánem, jistě bych v žádném minulém programu nenašla myšlenku o rozšíření průmyslových zón stávajícím způsobem, o privatizaci zbytků městského majetku nemluvě,“ domnívá se Zuzana Tachovská.

"Před volbami budou všichni slibovat, že se zasadí o spravené silnice nebo třeba o spolkový dům. To je v pořádku, ale jsme přesvědčeni o tom, že pokud nespravíme samotný základ fungování města, dobré výsledky nepřijdou. Bez skutečného zapojování veřejnosti do přípravy větších investic budeme mít další Soukenné náměstí či nepovedený pokus o Sokolovské náměstí, bez změny pravidel pro veřejné zakázky budeme mít další předraženou kontejnerovou školku a tak bychom mohli projít Desaterem bod po bodu,“ vysvětluje Josef Šedlbauer.

,,Jsem rád, že se myšlenky Rekonstrukce státu přenášejí i na komunální úroveň. Projekt desatera, který připravila Změna pro Liberec, řeší jak transparentnost, tak další aktuální problémy Liberce. Díky nim vznikají podobné iniciativy i v dalších městech,“ připomíná Pavel Felgr, krajský koordinátor projektu Rekonstrukce státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…