Zábojník (ČSSD): Prezidentu Zemanovi přetvářka dlouho nevydržela

07.04.2015 12:15

Miloš Zeman bezprecedentně zaútočil na amerického velvyslance. V rozhovoru prohlásil, že americký velvyslanec Schapiro má dveře na Hrad zavřené.

Zábojník (ČSSD): Prezidentu Zemanovi přetvářka dlouho nevydržela
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Shrnu, co to znamená. Velvyslanec USA v dané zemi je zástupcem Spojených států amerických a jejich prezidenta. Urážka velvyslance je tedy urážkou dané země. USA jsou jedinou světovou supervelmocí a prezident Zeman je nejvyšším představitelem České republiky. Tímto nás tedy Zeman vyslal kamsi směr Severní Korea. Ostatně i reakce v médiích za oceánem jsou asi následující - Blokáda funguje oběma směry, vítejte ve společnosti Venezuely, Íránu, Barmy, Zimwabwe a Severní Koreje. Mimochodem, několik dní předtím Zeman zaútočil i na Angelu Merkelovou, když ji nazval chytrou horákyní.
                               
Velvyslanec jakékoli země není jmenován, nýbrž je pověřen. Velvyslanec Schapiro předal Miloši Zemanovi své pověřovací listiny a Miloš Zeman je přijal. A Zeman nyní vyzývá přes média Baracka Obamu k výměně velvyslance?
                               
Nedávno přitom Miloš Zeman v souvislosti s průjezdem vojenského konvoje USA hovořil o antiamerických bláznech. Již tehdy to byla jasná přetvářka, protože právě Miloš Zeman je symbolem všech prokremelských médií a jejich nadějí. Když Zeman nazval odpůrce Atlantického odhodlání blázny, museli jistě utrpět šok, neboť asi spíše očekávali, že je podpoří. Bohužel pro naši zemi hlavním antiamerickým bláznem je Miloš Zeman. Zaútočil na spojence v NATO i EU jenom proto, aby mohl v Moskvě oslavit úspěšnou ruskou agresi proti Ukrajině.
                               
Zahraniční média se ale mýlí v závěrech, že role českého prezidenta je spíše ceremoniální. Opak je pravdou. Dle české ústavy prezident jmenuje všechny soudce, tj. jeden ze tří pilířů demokracie, jmenuje i všechny ústavní soudce, kteří nad demokracií jitým způsobem bdí. Jmenuje všechny členy bankovní rady ČNB, čímž výrazně rozhoduje o budoucí monetární politice. Takto nepřímo ovlivňuje zásadní část ekonomiky. Všechny úvěry, směnné kurzy, finanční sektor, hospodářský cyklus. Kolik je to celkem? Polovina ekonomiky, nebo jenom třetina?
                           
Největší omyl, ale přetrvává u zahraniční politiky. Prezident není ceremoniálním kladečem věnců. Prezident dle ústavy sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy. Tento článek ústavy je dědictvím první republiky, kdy prezidenty byli Tomáš Masaryk s obrovskou autoritou a Edvard Beneš jakožto dlouholetý Masarykův ministr zahraničních věcí. Dle české ústavy zahraniční politiku určuje prezident, který své pravomoci může přenést na vládu. Může, ale znamená, že taky nemusí. Pokud Zeman prohlásí, že nyní se sjednávání smluv ujme sám, bude to v souladu s českou ústavou. Každá mezinárodní smlouva, kterou v Moskvě Zeman podepíše, bude platná. Neboť český prezident nejen sjednává, ale sám i ratifikuje. Pouze u smluv, které se dotýkají české suverenity, je třeba, aby smlouvu ratifikoval parlament.
                                     
Proto jsou výroky Miloše Zemana tak důležité, protože Miloš Zeman, má ústavní sílu zavést zemi do izolace.
                                 
Česká republika má v této chvíli dvě možnosti. Buďto se senát začne zcela vážně zabývat žalobou prezidenta Zemana pro velezradu, protože rozbíjení vazeb, na kterých stojí naše současné mezinárodní zabezpečení existence českého státu je velezradou. Nebo se vláda a poslanecká sněmovna začnou vážně zabývat přenesením pravomocí prezidenta na parlament či vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Zábojník - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…