Zábranský (Piráti): Nejistota se podepíše na školní docházce dětí

19.12.2019 13:04

Pražská koalice plní své programové prohlášení a dělá vše pro to, aby děti a senioři v Praze nemuseli bydlet na ubytovnách.

Zábranský (Piráti): Nejistota se podepíše na školní docházce dětí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

V létě sociální pracovníci městských částí obešli ubytovny v Praze, zaznamenali počet rodin s dětmi a seniorů v každé z nich a seznámili je s možností žádat hlavní město o pronájem bytu. Během podzimu se začaly rodiny hlásit a nyní prvních 28 dostalo nabídku byt si pronajmout. Kromě toho nabídlo město bydlení 50 seniorům z ubytoven a azylových domů. Stejně důležitá je však pro město podpora bydlení potřebných profesí, jako jsou policisté, učitelé, či zdravotníci.

Děti budou moci chodit do školy

„Máme zde několik pražských rodin, které jsou v akutní krizi. Přišly i o tu ubytovnu a teď pendlují mezi příbuznými v Mostě či Teplicích a školami a prací v Praze. Všichni si umíme představit, jak se taková nejistota podepíše na školní docházce dětí. Situaci těchto rodin jsme proto řešili s nejvyšší prioritou, a pokud vše půjde dobře, Vánoce stráví již v novém domově,“ říká radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský. Ze strany hlavního města Prahy se jedná o dlouhodobou strategii, na které spolupracuje majetkový odbor (ten zadává opravy bytů), bytový odbor (administruje žádosti o bydlení a řídí nájemní vztahy) a sociální odbor (spravuje síť sociálních služeb a zajišťuje potřebnou pomoc). Magistrátu s řešením bytové nouze rodin pomáhá Platforma pro sociální bydlení, Úřad práce, městské části a poskytovatelé sociálních služeb, zejména Armáda spásy a Člověk v tísni.

Podporu v bydlení zaplatí dotace EU

Některé rodiny budou potřebovat podporu sociálních pracovníků. Tu v Praze nabízejí sociální služby a neziskové organizace pracující s dětmi. Hlavní město také připravilo podporu sociální práce v městských částech a vzdělávání v odborných dovednostech. Peníze na tuto činnost však magistrát nebude muset platit ze svého rozpočtu, dostane totiž více než 90 milionů z Evropského sociálního fondu. „Dlouhodobou vizí koalice je zajistit, aby v Praze nežilo žádné dítě v nevyhovujících podmínkách a aby rodiny, pokud to potřebují, měly zajištěnou odpovídající pomoc. Jsem ráda, že se nám podařilo získat prostředky a vylepšit systém tak, abychom tuto vizi mohli začít naplňovat již letos. Je také skvělé, že v koalici máme tak dobrou meziresortní spolupráci,“ uvádí radní pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Milena Johnová.

Vrátit ubytovnám jejich řádnou funkci

Ubytovny a hostely do města patří, ne však jako dlouhodobé bydlení rodin či seniorů. V případech akutních krizí je pro pražské rodiny a seniory v bytové nouzi dostupná síť azylových domů, ubytovny by se měly opět soustředit na dojíždějící pracovníky místo toho, aby suplovaly sociální bydlení. První vlaštovkou tohoto nového přístupu je dohoda s majitelem ubytovny Bílá skála v Praze - Holešovičkách. Hlavní město nabídlo rodinám z ubytovny bydlení a současně se domluvilo s majitelem, že v uvolněných pokojích nebude ubytovávat další rodiny s dětmi. „Jako samospráva jsme při územním rozhodování vázání politikou územního rozvoje České republiky, která jasně říká, že máme předcházet segregaci, a kde to jde, snažit se její úroveň snížit. V tomto smyslu jsme jednali i s majitelem ubytovny Bílá skála a dohodli se, jak budeme dál postupovat,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…