Zábranský (Piráti): Přístup zastupitelů k informacím by měl být co možná nejširší

13.05.2015 13:49

Piráti slaví další úspěch v otevírání pražské radnice, Rada jim musí poskytovat záznamy ze svého jednání.

Zábranský (Piráti): Přístup zastupitelů k informacím by měl být co možná nejširší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Streaming jednání Rady, který slibovala primátorka Adriana Krnáčová před volbami, se zřejmě jen tak realizovat nebude, Piráti ovšem v otevírání pražské Rady dosáhli značného úspěchu. Ministerstvo vnitra ve čtvrtek 7. května vyslovilo závazný právní názor, že Magistrát musí zastupitelům hl. m. Prahy poskytovat zvukový záznam z jednání Rady hl. m. Prahy. Stalo se tak poté, co se vydání záznamu neúspěšně snažil domoci zastupitel za Piráty Adam Zábranský. Ten toto rozhodnutí vítá: „Ministerstvo vnitra opět potvrdilo naše přesvědčení, že přístup zastupitelů k informacím by měl být co možná nejširší.“

Magistrát při vyřizování žádosti nepostupoval dle procesních ustanovení zákona o svobodném přístupu k informacím. Namísto toho žádost posuzovala Rada, která poskytnutí zvukového záznamu odmítla. Podle jednacího řádu Rady si ho můžou vyžádat pouze radní, předsedové výborů a ředitelka Magistrátu. Ministerstvo vnitra tento postup při vyřizování žádosti zkritizovalo, protože interní předpis není zákonným důvodem pro odepření informací. „Na rozhodnutí Rady je mimo jiné krásně vidět, jak upřímně to myslí se svou otevřeností,“ říká Adam Zábranský.

„Pokud se má člen zastupitelstva podílet na kontrole činnosti rady tak, jak zákon předpokládá, musí mít adekvátní možnost získat k tomu i potřebné informace. Přístup povinného subjektu by tak měl být opačný, tj. má zvážit neposkytnutí jen té části zvukového záznamu zachycující projednávání otázek patřících do přenesené působnosti (např. vydání nařízení) nebo obsahující zákonem chráněné údaje (osobní údaje, obchodní tajemství),“ stojí v rozhodnutí ministerstva vnitra.

Není to poprvé, co se Ministerstvo vnitra pirátských zastupitelů zastalo. Naposledy zrušilo rozhodnutí Magistrátu, kterým jim byly odepřeny informace o nájmech městských nemovitostí viz: http://praha.pirati.cz/informace-o-najmech.html.

V reakci na rozhodnutí ministerstva vnitra budou Piráti o zvukové záznamy z jednání Rady žádat pravidelně. Záznamy jsou potřebné mimo jiné proto, že u některých rozhodnutí Rady zcela chybí důvodová zpráva. Naposledy u včerejšího odvolání ředitele Zdravotnické záchranné služby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…