Žáček (ODS): Snahu o ovlivňování postupu orgánů činných v trestním řízení považuji za nepřijatelnou

25.01.2020 15:00

Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministryni spravedlnosti vlády ČR Marii Benešovou ve věci možného politického ovlivňování orgánů činných v trestním řízení, vedeném proti managementu Ústavu pro studium totalitních režimů bezpečnostních složek, pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě, a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Žáček (ODS): Snahu o ovlivňování postupu orgánů činných v trestním řízení považuji za nepřijatelnou
Foto: repro Youtube
Popisek: Pavel Žáček v Interview plus

Vážená paní ministryně,

v souvislosti s probíhajícím přípravným řízením vedeným Národní centrálou proti organizovanému zločinu (dále „NCOZ“) za dozoru městského státního zastupitelství v Praze proti managementu Ústavu pro studium totalitních režimů (dále „ÚSTR“) pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě, a poškození finančních zájmů Evropské unie, jsem se doslechl o možném politickém ovlivňování této kauzy se zřejmou snahou zamést vyšetřování pod koberec.

V této souvislosti bych se chtěl ujistit, zda si je příslušný dozorující městský státní zástupce vědom jakékoliv snahy o ovlivnění činnosti NCOZ v této kauze, či ji může vyloučit, a jde pouze o spekulace.

Pro úplnost dodávám, že považuji jakoukoliv snahu o ovlivňování postupu orgánů činných v trestním řízení za zásadně nepřijatelnou a odsouzeníhodnou, přičemž předpokládám, že státní zastupitelství by v případě potřeby bylo schopno zajistit všem orgánům činným v trestním řízení podmínky pro nestranné a objektivní uzavření tohoto případu.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).