Zachariaš (KSČM): Číhošť – zázrak nebo klam mozku?

25.12.2014 18:10

V uplynulých dnech jsme si připomněli 65 let od události v Číhošti, obci na Vysočině, a tak budeme zajisté o tomto úkazu dostatečně informovaní z médií. Pochybuji ovšem v duchu toho, co vidíme v posledních dnech, že by se novináři zkusili pozastavit nad tím, co mohlo křížem na oltáři pohnout. Předem proto uvádím, že v tomto článku se nehodlám zabývat osobou kněze Josefa Toufara, ale samotnou událostí, při níž se měl pohnout kříž na hlavním oltáři, což potvrdily téměř dvě desítky lidí, které byly v danou dobu v kostele přítomny.

Zachariaš (KSČM): Číhošť – zázrak nebo klam mozku?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V roce 1949 na třetí adventní neděli probíhala mše svatá, po které vypovědělo 19 svědků, že viděli, jak se pohnul zmiňovaný kříž. Obvykle se setkáváme s vysvětlením, že daný „zázrak“ byl pečlivě připravený a zinscenovaný pro oči farníků, avšak musí tomu být skutečně tak? Mimo tvrzení, že daný úkaz způsobila ruka Boží. Je zajímavé, že se málokdo zajímal o jiné možné vysvětlení popisovaného jevu, než je původ od Boha či inscenace knězem Toufarem. , Můžeme totiž užít poznatky oblasti psychologie, která se zabývá davovým jednáním. Myslím, že celkem vystihuje danou atmosféru i pohnutí (spíše pomyslném než skutečném) kříže na oltáři.

V davu se totiž člověk chová jinak. Známý francouzský sociální psycholog Gustave Le Bon přisuzuje davům několik vlastností. Mimo jejich anonymity či nakažlivosti citů také zmiňuje sugestibilitu davu. Ve svém nejznámějším díle Psychologie davu říká, že „jedinec, který je nějakou dobu uprostřed jednajícího davu, je brzo přiveden – působením proudění, které z davu vychází nebo z jakékoliv jiné nám neznámé příčiny – do zvláštního stavu, který je podoben onomu, do něhož se dostane hypnotizovaný v rukou hypnotizéra“. Toto své tvrzení dokládá Le Bon také příkladem s psychologem Daveyem, jež měl takovou moc nad duchem davu, že mu mohl vnutit i přesvědčení, že vidí něco, co ve skutečnosti neviděl.

Nepřipadá vám to jako věrohodné vysvětlení tehdejších událostí?

Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov

reklama

autor: Filip Zachariaš - profil

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…