Zachariaš (KSČM): Nedýchat

02.06.2015 20:48

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce chránit nekuřáky před předčasnou smrtí.

Zachariaš (KSČM): Nedýchat
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jednoduchým opatřením; zakáže kouřit v hospodách, restauracích i barech. Zachrání tisíce obětí pasivního kouření a jako vedlejší produkt také tisíce kuřáků. Lidé zlozvyku jistě časem nechají, když jim ho zoškliví nebo zakáže. 

Na první pohled chvályhodný čin. Lidé budou zdravější, čekárny plicních oddělení poloprázdné, nikomu nebude páchnout oděv po návratu z hospody a rozpočet stamilionový propad ve výběru spotřební daně nějak oželí.   

Nešťastní budou asi jen hospodští, kterým přestanou do hospod chodit kuřáci na své „jedno“ pivo a nahradí je asi slečny nad sodovkou. Nic proti slečnám, ale je mi jasné, že deset až dvanáct sodovek při nejlepší vůli nevypijí, na rozdíl od pivařů a jejich deseti až dvanácti kousků. Nechci pokládat pošetilou otázku, kdo zachrání ty hospodské, aby nepřišli na buben a tradiční pivní kulturu, aby ji nepřipomínaly jen Ladovy obrázky.  Napadla mě jiná, ještě pošetilejší otázka: co všechno budeme ještě v okleštěné „demokratické“ společnosti s jejími kamerami, odposlouchávanými telefony a pročítáním emailů zakazovat?

Něco se jistě najde a vhodně podepře skvělým argumentem. Například: podle místopředsedkyně ČSSD Lenky Tesky Arnoštové umírá na pasivní kouření v ČR ročně až 3000 lidí. Opatření? Zakažme kuřákům podílet se na jejich smrti.

Na chřipku umírají 2000 lidí ročně. Opatření? Přimlouvám se za zákaz vycházení (alespoň na podzim).

Nejčastější příčinou smrti je zhoršení zdravotního stavu v důsledku vysokého věku. Zakažme stárnout! Okamžitě! Ohrožení populace je značné!  

V důsledku zhoršeného ovzduší umírá až 12 tisíc lidí ročně! A to je vysoké číslo. Tak co kdybychom zakázali dýchat?

A to nejlepší nakonec: ministr zdravotnictví vyhodil ředitele psychiatrické léčebny v Dobřanech. Jednoduchý postup. Zbývá jen zákaz marodit v oblasti psychiatrie.

Filip Zachariaš, student 3. ročníku politologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…