Zachariaš (KSČM): Parlamentní pravice nezná historii

08.03.2016 7:36

Mnoho let jsme navrhovali, aby byl 17. listopad připomínán i ve svém původním světově známém smyslu, jako Mezinárodní den studentstva.

Zachariaš (KSČM): Parlamentní pravice nezná historii
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Po roce 1989 bohužel došlo ke snaze tuto část naší historie bagatelizovat. A nyní znovu zástupci TOP 09 a ODS hystericky kritizovali, že by se vzpomínka na statečnost českých studentů a následnou odpornou reakci německých okupantů vrátila do názvu svátku dne 17. listopadu. Zvláště poslanci Kalousek a Stanjura se vyjádřili výrazně negativně proti Mezinárodnímu dni studentstva.

Uráží tím mimo jiné i mnohé pamětníky nacistické okupace. Němečtí okupanti zabili dělníka Václava Sedláčka a studenta lékařské fakulty Jana Opletala na pokojné demonstraci 28. října 1938. To postupně odstartovalo velké demonstrace na protest proti okupaci. Jak víme, tak nakonec došlo na zásahy gestapa a jednotek SS, k popravám a internacím v koncentračních táborech a následovalo uzavření českých vysokých škol.

Ústřední svaz československého studentstva v koordinaci s naší exilovou vládou vyvíjely v zahraničí tlak mezi spojenci, a tak mohlo dojít v roce 1941 k prohlášení 17. listopadu za Mezinárodní den studentstva. Nerozumím, jak to mohou představitelé TOP 09 a ODS pomíjet. Vidíme již delší dobu, že nemají co nabídnout, takže se jedná asi o zoufalou volbu témat. Nechceme ale, aby tito pánové překrucovali historii a dělali z Mezinárodního dne studentstva nějakou antikampaň vůči KSČM, když se jedná o svátek odporu studentů vůči nacistickému útlaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.