Zachariaš (KSČM): Pravda a láska podporované miliardářem Bakalou

03.10.2016 16:48

Zdeněk Bakala, jméno, které je v poslední době v České republice skloňováno poměrně často, hlavně v souvislosti s Ostravsko-karvinskými doly. Připomeňme si ale jeho politické aktivity. Mnozí budou možná překvapeni. Zejména ti, kteří se staví za hodnoty slušnosti, politické kultury a čestnosti, jež jsou podle některých ztělesněny ve dvou polistopadových politicích – Karlovi Schwarzenbergovi a Václavu Havlovi. Oba dva totiž pomáhali Zdeňku Bakalovi k získání mnohamiliardového majetku. Žel, vykoupeného bídou druhých.

Zachariaš (KSČM): Pravda a láska podporované miliardářem Bakalou
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Není tajemstvím, že bývalého místopředsedu Nečasovy vlády Karla Schwarzenberga a Zdeňka Bakalu pojí přátelství. To se Bakalovi velmi hodilo v době, kdy byl Schwarzenberg jedním z nejbližších spolupracovníků tehdejšího prezidenta Václava Havla. Ostatně Knihovna Václava Havla sídlí v jednom z Bakalových luxusních domů v Praze na Loretánském náměstí. S Karlem Schwarzenbergem pak Bakala rozjel slušný byznys – například při společné privatizaci jedné ze světově nejznámějších českých likérek – karlovarské Becherovky.

Nejlepší obchodní tah ovšem pro Zdeňka Bakalu znamenala koupě OKD. V nich získal Bakala rozhodující slovo po odkupu podílu, který držel stát. Tušíte správně, že to bylo za sociálnědemokratické vlády, ve které byl ministrem financí současný premiér za ČSSD Bohuslav Sobotka. Mimochodem téměř polovinu akcií společnosti Bakala od státu získal za 4,1 mld. Kč.

Jako bonus dostal navrch ještě 44 tisíc hornických bytů i s nájemníky. Stát přitom mohl podle odhadů získat až trojnásobek zmiňované částky. Ale nebyl to jen stát, který na obchodování s Bakalou tratil. Při vstupu skupiny NWR, pod kterou OKD spadala, na burzu se podařilo Bakalovi nadhodnotit akcie (mezi akcionáři byli a jsou i mnozí zaměstnanci OKD) a ožebračit tak další a další lidi. Není divu, že se „čestný“ a „slušný“ Karel Schwarzenberg dnes ke svému kamarádovi Bakalovi nehlásí. Jeho peníze však straně TOP 09, kterou vedl, nesmrděly.

Nevadilo mu, že miliony nalité do stranické pokladny (na své si přišla kupř. také ODS) jsou vykoupeny zoufalstvím a slzami desítek tisíc nájemníků Bakalových bytů a jeho zaměstnanců. I Bohuslav Sobotka se v otázkách týkajících se tohoto kontroverzního podnikatele drží zpět. Asi ví proč.

Ne slova a poučky, ale skutečné činy mluví za člověka. A jestli „pražská kavárna“ vzývá takové hodnoty, na které musí doplácet druzí, tak jsem velmi rád, že k ní nepatřím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.