Zachariaš (KSČM): Řešme skutečné problémy

23.06.2016 5:30

Zprávy, které dostáváme, jsou mnohdy velmi alarmující a trochu nám připadají jako černá kronika. Podle ministra financí Babiše je ohrožen chod Policie ČR. Snad právě proto, aby „zabránil“ kolapsu, zveřejnil Radim Jančura na svých žlutých autobusech mobilní kontakty premiéra Sobotky a ministra Chovance.

Zachariaš (KSČM): Řešme skutečné problémy
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Člověk by si řekl, jakpak se pan podnikatel k těmto telefonům dostal?

Neetický kousek, který Jančura předvedl, je opravdu špatným přínosem k vnímání demokracie v našem státě. Jsou však i problémy, které je třeba řešit skutečně urychleně. Poslední průzkumy ukázaly, že každý pátý senior žije v obavách a strachu. Jaký počet seniorů prožívá týrání, není oficiálně možné vyčíslit. Statistiky Policie ČR nám říkají pouze ta čísla, která mohou dostat vzhledem k nahlášeným případům. V loňském roce bylo nahlášeno 475 případů fyzického či psychického násilí. Podle akademických odhadů žije ve strachu téměř každý pátý senior. Senioři často kvůli své ochotě pomoci podivným lidem, kteří zazvoní u jejich bytů, přicházejí o značné peníze. V loňském roce statistiky zaznamenaly, že šlo téměř o 26 milionů korun. Násilí se nevyhýbá ani domovům pro seniory. Stačí, když je senior natolik bezmocný a nedokáže se sám najíst. Pokud se toto stává v zařízeních, kde je lhostejný personál, odnese talíř i s jídlem. Proto se i v těchto zařízeních setkáváme s podvyživenými seniory. Jedná se především o neregistrované domovy, kde staří lidé žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách.

Měli bychom se snažit, aby senioři věděli, kam se mohou obrátit, komu zavolat o pomoc, když vlastní rodina není po ruce. Každý z nás jednou prožije své stáří a lidé, kteří celý život pracovali, si zaslouží žít svůj život v klidu a pokoji. Právě proto mě udivují spory, kterými dnes vládní koalice „baví“ občany. Určitě by bylo prospěšnější zabývat se tématy, která je třeba bezprostředně řešit.

Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov a kandidát do Zastupitelstva Jihomoravského kraje

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …