Zachariaš (KSČM): Ukradli komunisté vlajku chudých?

08.07.2014 16:33

Komentář Filipa Zachariáše, předsedy OV KSČM Vyškov, k polemice o tématu ochrany chudých.

Zachariaš (KSČM): Ukradli komunisté vlajku chudých?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Česká i světová média to po nástupu papeže Františka nemají jednoduché. Často totiž kritizuje kapitalismus a jeho neoliberální podobu uplatňovanou v posledních desetiletích, což pro ně bylo doposud nepředstavitelné. A pokud to přece jen někdo dělal, byť by to byla sebevětší osobnost, okamžitě byl zatracován, zesměšňován a urážen (viz nedávná návštěva Noama Chomského v ČR).

Papežově pozornosti v tomto smyslu neunikly ani vlastní řady, tedy církevní hodnostáři. Nemalá část z nich se totiž v mamonu sama zhlédla. Případ českých tzv. církevních restitucí (ve skutečnosti daru církvím, z nichž některé ani v době minulého režimu neexistovaly) toto potvrzuje. Přál bych věřícím, aby se jejich duchovní slovy papeže řídili. Ne se jen vezli na vlně popularity, kterou František skutečně svými sympatickými prohlášeními získal nejen pro sebe, ale pro celou římskokatolickou církev.  

V minulém týdnu se však papež vyjádřil ve smyslu, že komunisté sebrali, ba dokonce ukradli církvi téma obrany chudých. Nechci s hlavou věřících polemizovat, protože si vážím toho, že po mnoha letech jeden z vrcholných představitelů katolické církve poukázal na obrovské nedostatky kapitalistického zřízení, které jsou vykoupeny bídou milionů lidí po celém světě. Jistě – chudoba je středem evangelia, ale rozum i zkušenosti nám říkají, že teorie obvykle nejde ruku v ruce s praxí. Zvláště dobré je v této souvislosti připomenout také jiná slova evangelia: „Snáze projde velbloud uchem jehly, nežli by bohatý vešel do Božího království.“ 

Jen bych rád vyvrátil obecně zažitou nepravdu o tom, že církve si svá zařízení financují čistě ze svých prostředků. Například církevní školy podle zákona mohou čerpat příspěvek na žáka ve stejné výši jako školy zřizované státem. Pokud bychom přijali papežovu rétoriku, musel bych to brát tak, že církev vykrádá tímto funkce státu!  

Na závěr bych chtěl dodat, že budu jedině rád, když vlajku chudých ponesou jak křesťané, tak komunisté, sociální demokraté, ale klidně i pravicová část politického spektra. Myslím, že v době, kdy jedni ovládají mnohamiliardové majetky a druzí nemají ani na zaplacení obědů svým dětem ve školních jídelnách, je to téměř nutnost!  

Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Zachariaš - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…