Zachariaš (KSČM): Vláda vyřešila problém s platy řidičů autobusů zatím jenom na papíře

14.12.2016 4:33

Zvýšení mezd autobusových řidičů bylo nevyhnutelné a mělo přijít již dříve, vzhledem k tomu, jak jejich platy dlouhodobě výrazně zaostávaly za průměrnou mzdou. To také vytvořilo značný problém, že v České republice chybí okolo 6 000 kvalifikovaných řidičů autobusů.

Zachariaš (KSČM): Vláda vyřešila problém s platy řidičů autobusů zatím jenom na papíře
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Vláda o navýšení rozhodla pozdě, ale lepší pozdě než vůbec. Jenže celou věc vlastně úplně nedotáhla. Jedna věc je nařídit zvýšení mezd a druhá je snad také vyčlenit adekvátní finance, aby tyto mzdy mohly být nakonec poskytnuty. Chápu to spíše tak, že když vláda nechala problém zajít tak daleko, že reálně hrozily stávky řidičů, musela nakonec zvýšení formálně zařídit. Teď by měla také zajistit, aby to bylo možné. To znamená, aby se za nových podmínek dala autobusová doprava provozovat.

Proto kraje potřebují dostat z rozpočtu adekvátní kompenzace, jinak dopravci nebudou schopni dlouhodobě provoz zajišťovat. Podle dopravců to vydrží maximálně dva, tři měsíce a pak hrozí velký problém. Musí se také změnit stávající smlouvy, které má kraj uzavřené, a bude zajímavé sledovat, jakým způsobem to bude provedeno, aby to bylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Kraje již žádají vládu, která celou věc řešila takto překotně, ať jim sdělí legální postup. Míč je jednoznačně na straně vládní koalice. Chaos a absence dlouhodobého strategického rozhodování je v našem státě neustále jedna z hlavních příčin mnohých problémů.

Filip Zachariaš
předseda OV KSČM Vyškov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…