Zachariaš (KSČM): Z některých názorů jde strach

29.01.2015 14:39

Před nedávnem jsem v elektronické poště našel e-mail od mého známého. Jeho obsahem byla úvaha jednoho gymnaziálního studenta, který vyzýval (a možná stále vyzývá) důchodce k solidaritě a označuje je za přítěž dnešní společnosti.

Zachariaš (KSČM): Z některých názorů jde strach
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Přiznám se, že jsem necítil rozčilení, ale spíš mi přejel mráz po zádech, neboť v jeho slovech se skrývala přímo nenávist vůči seniorům. Chápu zoufalost některých mladých při hledání zaměstnání. Není jednoduché získat práci pro nezaměstnané s praxí, natož pro čerstvé absolventy. Jmenovaný student ale, dle jeho slov, do skupiny lidí bez práce zřejmě nepatří, protože dále tvrdí: „A přitom je práce dost. Už jako student si mohu vybírat např. mezi softwarovými firmami. Kdyby ty nepracující netáhla nebyla lenivá a vzdělávala se, nemusela by čekat na práci rukama a lopatu.“ Bohužel to svědčí jenom o tom, že se vzděláním a všeobecným rozhledem je na štíru samotný autor. Možná si ještě nestačil všimnout, že nezaměstnanost v zemích Evropské unie (a zejména v jižních státech EU) postihuje vysoké procento i vysokoškolsky vzdělaných lidí. Nehledě na to, že všichni asi v softwarových firmách uplatnění nenajdou. Někdo totiž musí nejprve ty počítače vyrobit, stejně jako stoly, na kterých stojí. Židli, na níž sedí člověk, který se musí do něčeho obléct a v něčem chodit. Jeho omezené znalosti pak dokazuje další z tvrzení, kdy říká, že důchody se pohybují okolo dvaceti tisíc korun. Já sám bych seniorům takové důchody přál, avšak všichni víme, že realita je někde jinde – v loňském roce se pohybovaly v průměru na jedenácti tisících korunách. Stejně tak netuším, kde tento mladý autor vzal informaci o tom, že lidé pobírající důchod jsou nejlépe zajištěnou nepracující třídou, což je samozřejmě v rozporu se skutečností. To dokazují i poslední statistiky lidí, kteří spadli do spárů exekutorů. Právě důchodci jsou v tomto ohledu bohužel jednou z nejprogresivnějších skupin. Tak si nakonec máme prostě zvykat, „že doba přeje dravým, schopným a zdravým“.

Vždy jsem zastával ideály humanismu. Myslím, že člověk by měl být člověku člověkem a ne vlkem. Bohužel se všichni nerodíme do bohatých rodin s perfektním zdravím a nemáme všichni stejnou startovní pozici. A musím říci, že mě velmi znepokojuje mezigenerační konflikt, který se v posledních letech rapidně zvyšuje, k čemuž přispívají i tyto názory. Jen by si měl tento student uvědomit, že by se tento konflikt mohl jednou také obrátit a napříště by mohla být označena mladá generace za tu, na kterou stát vynakládá obrovské prostředky. Nedovolme proto další prohlubování mezigeneračního, ale i jiného konfliktu. Začněme spolu raději hovořit, protože zatím to vypadá, že máme nespočet komunikačních kanálů, ale nerozumíme si.

Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce