Zahradil (ODS): Evropská unie má vakcíny předobjednané pouze na papíře

29.03.2021 11:33

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku vakcín

Zahradil (ODS): Evropská unie má vakcíny předobjednané pouze na papíře
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Nehledě na chyby české vlády, ani EU stále nemá k dispozici dostatečný počet dávek (jedno, od kterého výrobce), resp. má jej předobjednaný pouze na papíře a dodávky dále váznou. Jak je to možné?

Obvykle se říká, že proto, že EU začala uzavírat kontrakty pozdě a že výrobci nejsou schopni dostát objednávkám. To je ale, zdá se, jen část pravdy. Novinář Dave Keating ve svém obsáhlém twitterovém seriálu přišel s dalšími zajímavými důvody:

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

  1. EU se sice příliš neopozdila s uzavíráním kontraktů, opomněla ale do nich zařadit klauzuli “EU first” - tedy, že dodávky musí primárně směřovat do EU, ne jinam. To Velká Británie si do smluv takovou klauzuli prosadila.
  2. Na rozdíl od USA, EU nevyhlásila plošný zákaz exportu v Evropě vyrobených vakcín jinam (začala s tím až teď). Zatímco v USA vyrobené vakcíny se tedy očkovaly pouze v USA, v EU vyrobené vakcíny se vesele vyvážely do Kanady, Japonska a jinam do světa.
  3. EU nenašla evropského partnera pro klíčovou vakcínu, vyvinutou v laboratořích BioNTech. Ty se tedy spárovaly s americkým Pfizerem, který má ovšem většinu výrobních kapacit v USA, takže se na ně vztahuje zmíněný zákaz exportu z USA.

Stručně a velmi zjednodušeně shrnuto: za nedostatek vakcín v EU může to, že “britské” vakcíny (AZ, Johnson&Johnson) jsou dodávány přednostně do Británie (podle klauzule “Britain first”), zatímco “americké” vakcíny (Pfizer, Moderna) se nesmí z USA do EU vyvážet. EU je tedy odkázána především na výrobní kapacity těchto nadnárodních firem na svém vlastním území, které jsou zatím nedostatečné.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…