Zahradil (ODS): Miladu Horákovou je třeba vnímat v celé její komplexnosti a dobovém kontextu

27.06.2020 8:35

Komentář na facebookovém profilu k 70. výročí popravy Milady Horákové

Zahradil (ODS): Miladu Horákovou je třeba vnímat v celé její komplexnosti a dobovém kontextu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Je dobře, že se tolik mluví o Miladě Horákové, v souvislosti s její justiční vraždou, od níž uplynulo 70 let.

Je to totiž také možnost připomenout si v její osobě pozapomenutý prvorepublikový politický étos, který - jako levicová nekomunistická politička - do značné míry ztělesňovala. To se sice dnes leckomu nemusí líbit, ale v Československé republice, postavené na troskách habsburského impéria, byl tento politický proud velmi silný. Toho se nelze jen tak zříci, či jej ignorovat - naopak i jeho ideoví odpůrci by jej měli uznávat jako jeden ze stavebních kamenů naší moderní státnosti i jako součást české národní tradice.

Horáková byla členkou národně-sociální strany, stejně jako Edvard Beneš, jehož byla velkou stoupenkyní. Ač vstoupila po 1.světové válce do Českobratrské církve evangelické, připisuje se jí výrok “Zatočili jsme se šlechtou, zatočíme i s církvemi”, který dobře vystihuje tehdejší atmosféru. A Jaroslav Durych tvrdí (což mnozí rozporují), že jako mladistvá sehrála velmi aktivní roli při stržení Mariánského sloupu 3.11.1918 na Staroměstském náměstí. Dnešním slovníkem bychom ji asi mohli mimo jiné označit za umírněnou feministku a socialistku, v každém případě republikánskou vlastenku tělem i duší. O jejím srdnatém vzdorování německým nacistům je známo dost. Méně je známo, že po 2.světové válce podporovala Košický vládní program, znárodňování i tzv. “lex Schwarzenberg”. Odsun Němců považovala za nutnost, slovy z října 1945 “německý a maďarský odsun je pro nás životní otázkou a každý náš dobrý přítel musí nám k němu pomáhat.” Jak plyne z její korespondence s poúnorovým exilem, ani po roce 1948 nesouhlasila s případným obnovováním pravicových politických stran (např. “agrárníků”), po válce zakázaných.

Osobnost a životní dráhu Milady Horákové je zkrátka třeba vnímat a respektovat v celé její komplexnosti a dobovém kontextu, ne její život redukovat jen na ty nejdramatičtější a nejtragičtější momenty. Zaslouží si to.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice