Zahradníček (TOP 09): Vyjádření k situaci rozpadu krajské vládní koalice

14.02.2015 11:48

Na čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva (12.2.2015) definitivně padla koaliční smlouva ČSSD a KSČM, což mělo za následek rezignaci některých radních a odvolání soudruha Sloupa, takže rada zůstala dočasně pětičlenná a tedy funkční na své minimální početní hranici a za čtrnáct dní, na 26. 2. 2015 bude svoláno další jednání krajského zastupitelstva, které by mělo řešit nejen volbu hejtmana, ale i nové vedení kraje.

Zahradníček (TOP 09): Vyjádření k situaci rozpadu krajské vládní koalice
Foto: TOP 09
Popisek: P ředseda KO TOP 09 KV kraje Petr Zahradníček

Dostali jsme se tak do stavu, jako po volbách a dojde ke složitému vyjednávání o podobě nové krajské vlády. Není to však návrat do bodu 0! Varianta „vzkříšení“ ukončeného projektu oranžových s rudými není sice vyloučena, ale je velmi nepravděpodobná. Je také důležité si připomenout, že to byla ČSSD, která odmítla po volbách návrh TOP 09 a STAN na vytvoření široké vládní koalice bez komunistů. Otázka zní, jaké jsou před námi možnosti nyní?

Trochu počtů… Krajské zastupitelstvo má 45 členů, z toho KSČM 14, ČSSD 13, ODS 5, HHRMO 5, TOP 09 - STAN 4, Alternativa 4. Z toho vyplývá, že teoreticky může vzniknout např. široká koalice bez komunistů, která by měla pohodlnou většinu 32 hlasů a uvnitř této koalice by ČSSD měla sice nejsilnější zastoupení, ale byla by v menšině: 13 ku 19. I kdyby však nebyla současné opozice zcela kompaktní (jako, že příliš není), jsou tu možnosti vzniku většinové vlády i bez jednoho z opozičních subjektů, ať už by jím byl kterýkoliv. Další možnost je menšinová vláda ČSSD, která ale předpokládám, že by nezískala podporu. Jako poslední se jeví i možnost menšinové vlády ze současných opozičních stran s tichou podporou komunistů, ale taková varianta je nepravděpodobná a pro Topku neskousnutelná.

Ve středu zahájíme první kolo jednání s ČSSD, kam jdeme ve složení Kulhánek, Klsák, Zahradníček (Horník se omluvil, je v zahraničí), kam jdeme s cílem si poslechnout jejich představu či návrh. Teprve pak, a také po konzultacích s dalšími opozičními subjekty, budeme na jejich návrh reagovat, či připravíme návrh vlastní.

Z tohoto důvodu jsem také už na pondělí 16.2. 2015 od 16:00 hodin svolal do krajské kanceláře TOP 09 mimořádné jednání krajského předsednictva, abychom se poradili o dalším postupu vyjednávání.

Mgr. Petr Zahradníček, předseda TOP 09 Karlovarského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.