Zahradník (ODS): Kdo bude určovat ten jediný správný směr výchovy k občanství?

08.12.2016 21:10

Projev na 53. schůzi sněmovny 8. prosince 2016 v rámci interpelací na členy vlády:

Zahradník (ODS): Kdo bude určovat ten jediný správný směr výchovy k občanství?
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Zahradník z ODS

Vážený pane předsedo, já se obracím s interpelací na paní ministryni Valachovou ve věci jí plánované výchovy k občanství. Zde v tomto případě existuje několik variant, jak tuto výchovu podle představ paní ministryně, aspoň tak, jak je mi známo z médií, realizovat. Jednak je tedy možno naplánovat zřízení nové instituce s rozpočtem 40 milionů korun až 100 milionů korun, dále je varianta rozdělování peněz pomocí Grantové agentury a třetí možnost financování výchovy k občanství přímo z rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Ve všech těchto třech plánech hrají poměrně důležitou roli neziskové organizace, které by měly např. zpracovávat projekty výchovy k občanství. Ta není dosud úplně jasná, paní ministryně dříve podpořila Centrum občanského vzdělávání fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Ta ve svých projektech vede k úctě (?) k rozmanitosti, multikulturalismu, homosexuální rodiny, přijímání mnohonárodnostní společnosti, rozmanitost ve smyslu etnického původu, sexuální orientace, pohlavní identity.

Je třeba vést děti k tomu, aby znaly výhody a nevýhody demokracie, aby se učily rozpoznávat důvěryhodné a nedůvěryhodné zdroje informací, ale ideologie by v takovémto projektu místo mít neměla. Výchova k občanství, to je chvalitebná věc, pokud do ní ovšem ideologie nevstupuje. A ta v návrhu paní ministryně, bohužel, hraje hlavní roli. Mé otázky zní: Kdo bude určovat ten jediný správný směr výchovy k občanství? Budou to pravicoví nebo levicoví úředníci? Budou to konzervativci nebo liberálové? A nebylo by moudřejší investovat tyto peníze do vybavení škol nebo do platů učitelů? Děkuji za odpověď.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…