Zahradník (ODS): Nelevicová krajská vláda zřejmě nebude

21.10.2016 22:31

V uplynulých týdnech vyvrcholilo volební klání samotným aktem vhození hlasu do volební urny a vyhlášením výsledků voleb. Voliči rozdali karty, což je nutné respektovat, protože pouze demokraté tvoří demokracii.

Zahradník (ODS): Nelevicová krajská vláda zřejmě nebude
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Zahradník z ODS

Opačně to moc nefunguje. ODS šlo v těchto volbách nejen o potvrzení jejího vzestupu po pádu na politické dno před několika lety, ale také o to zjistit, existuje-li u nás stále množina lidí, kteří mají odvahu vzít život do svých rukou i s rizikem pádů a vzestupů, které k životu ve svobodě patří. Dobrou zprávou je, že ne všichni se dají opít koblihou, že ne všichni skočí na lákavý lep jakýchsi jistot, protože bohužel jistotu nemáme nikdo v ničem žádnou. V politice jsem tak či onak téměř 26 let a nestydím se za to. Neměnil jsem dres, když se to hodilo, nedělal jsem ze sebe nepolitika. Zažil jsem sladký pocit vítezství i hořkost porážky. Takový je život, nejen politika. Výsledek ODS v Jihočeském kraji mě mile překvapil. Velmi za něj voličům a našim členům děkuji. Není to na žádné jásání, ale trnitá cesta obnovy ODS začíná přinášet své výsledky. V uplynulých letech se v Česku zásadně změnila podoba politické mapy. Jsou zde dva konsolidované levicové subjekty KSČM a ČSSD, k tomu nový fenomén hnutí ANO složený z různých politiků od leva doprava tvrdící o sobě, že vlastně politiku nedělá a přitom ji reálně dělá tak, jak se jeho majitel zrovna vyspí. K tomu pravice rozhádaná na mnoho malých regionálních, lokálních stran a hnutí. Po vyhlášení výsledků bylo cílem mým i mých kolegů pokusit se sestavit v jižních Čechách nelevicovou krajskou vládu, která by znovu nastartovala rozvoj našeho kraje. Bylo naší snahou pokusit se zapomenout na staré křivdy a začít postupně konsolidovat subjekty napravo, aby jednoho dne byla opět pravice schopna postavit se levici i na centrální úrovni. Máme levicového prezidenta, levicovou vládu, levicový Parlament, do voleb byly levicové i všechny kraje. Záměr bohužel zdá se zatím nevyšel. Andrej Babiš svým ovečkám v jižních Čechách účast ve středopravicové koalici zakázal. ČSSD a ANO si dle veřejných informací vybraly za svého partnera hnutí Jihočeši 2012 a ODS bude v opozici. Jiří Zimola se tím stává dalším hejtmanem ze stáje Andreje Babiše. Výsledek ODS znamená především spoustu práce do budoucna. ODS má schopnost jak po stránce technické, tak po stránce personální konsolidaci roztříštěných stran napravo uskutečnit. Já se o ni budu osobně stále snažit, protože vaše hlasy mně k tomu daly silný mandát. Děkuji všem voličům za jejich hlasy pro ODS i pro mě osobně. Vaší důvěry si vážím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.