Žalkovský (STAN): Děkuji, pane ministře!

29.02.2016 4:32

Až do dnešního dne jsem si neuvědomil, jak máme úžasné zákony a jak funguje náš právní stát. Stačilo shlédnout OVM a diskusi s ministrem spravedlnosti a naráz se mi ulevilo. Do dnešního dne jsem žil v nejistotě a nevědomosti, protože jsem kolem sebe viděl takovou spoustu problémů, že jsem si vždy myslel, že u nás spravedlnost není jen slepá, ale mnohdy i dementní. Omlouvám se, prý to tak není.

Žalkovský (STAN): Děkuji, pane ministře!
Foto: STAN
Popisek: Jaroslav Žalkovský

Pan ministr nám v diskusi o tom, jestli mají mít učitelé nebo záchranáři status veřejného činitele objasnil, že je to nesmysl. Status může mít jen ten, kdo zastupuje stát. A do toho rozhodně učitelé ani záchranáři nepatří. A dodal, že máme spoustu možností, jak ochránit ty, kteří tento status nemají. Naše zákony jsou tak dokonalé, že pokud někdo napadne učitele nebo záchranáře, tak bude potrestán. Nepolemizuji o tom, má-li mít učitel nějaký status. Naši učitelé ho nepotřebovali, protože jsme dostali po čuni a bylo to vyřízeno. Ale protože nemůžeme narušovat osobnost dětí - ( nevychovaných fracků), jsme u tohoto problému.

Tak jsem si uvědomil, že chyba není v zákonech. Chyba je v celém resortu, který pan ministr spravedlnosti řídí. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe a není ani třeba dlouze bádat. Jak fungují naše soudy? Jak fungují státní zástupci. Jak funguje celý systém? Příkladů je milion. Soud neumí rozhodnout skoro rok o výživném pro dítě a matku. Vůbec soudkyni nezajímá, z čeho dítě žije. Kdo ho společně s matkou, která je studentka, vůbec živí. Kdo kupuje oblečení, pleny, jídlo. Kdo platí nájem, energie. Rozhodne o tom, že otec má práva a vydá předběžné opatření bez znalosti situace, které ještě více komplikuje matce život. Jak je to možné? Na to ale přece také existují zákony. Stačí je jen využít. Ale jak zaplatí právníka, který má sazby sice menší než Sokol, ale i tak je to neřešitelné. Stejně jako na mnoho jiných věcí.

Jak je možné, že soudy trvají dlouhé roky, soudce mnohdy už netuší, jak to začalo, ale vesele se soudí dál. Víme jak je to možné. Neschopnost státu a jeho ministrů. Neumí si udělat pořádek ve svých resortech. Jen kecají a skutek utek. Lidé volají po spravedlnosti, které je kolem nás stále méně. Může se někdo divit, že lidé jsou zoufalí? Navrhují zákony, kterým se politici smějí, ale mají právo se smát? Rozdávat knížecí rady, to umí každý. Ale udělat si pořádek? To je lepší poradit. A tak se sluší poděkovat panu ministrovi. Že celému národu nebo alespoň těm několika zoufalcům, kteří si neváhali pokazit nedělní oběd u OVM, ukázal, kde je chyba. Věřím, že to všichni pochopili a už nebudou chtít nové zákony. Starých máme dostatek. To raději nového ministra.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.