Žalkovský (STAN): My s tím Babišem zatočíme

05.04.2016 21:58

Další z návrhů zákona o tom, že by si měly politické strany půjčovat jen od bank, aby nemusely být vděčné dárcům, lobbistům a firmám, svědčí o tom, jak zoufalá je situace v naší současné politice.

Žalkovský (STAN): My s tím Babišem zatočíme
Foto: STAN
Popisek: Jaroslav Žalkovský

Návrh poslance TOP 09 Plíška by měl podstatně omezit vliv kapitálu v politice. Je to myšleno opravdově nebo jde opět jen o lov politických bodů? Při pohledu na všechny kauzy, které v současné době i dobách minulých, čeřily smradlavé vody politického rybníčka, musí být každému, kdo jen trochu sleduje politiku jasné, že jde zase jen o zoufalý výkřik z temnoty. Opravdu si někdo myslí, že finanční oligarchové si nechají do něčeho kecat poslance? Již v minulosti jsme zažili mnoho kauz, kdy politické strany byly financovány tak šikovně, že přiznaly, jako v případě ČSSD, pouze část výdajů. Když odborníci spočítali, kolik celá kampaň stála, dostali se více než k dvojnásobku přiznané částky. Billboardy na každém rohu, masivní televizní kampaň, tisk, internet. Myslí si snad někdo, že pana Babiše zastaví? A nejen Babiše. Většina stran měla a má své Dalíky, které hodí přes palubu, aby na jejich místo nastoupili jiní. Tyto výpady bezmoci, které čas od času probíhají na půdě Sněmovny, pouze zdůrazňují stav našeho právního státu, Ústavy a hlavně morálky. Nedělejme si iluze, že se něco změní. Ne, toto není nesouhlas s návrhem.

Klidně takový zákon přijmu, ale opět vidím tu dlouhou řadu zákonů, na které čekáme roky a které jsou pro občany, obce a města mnohem důležitější, než tento zákon. Opravdu nemáme důležitější věci k řešení? Školství v rozkladu, právo a soudy jedna velká katastrofa, čerpání dotací na dopravní stavby v ohrožení, zdravotnictví na huntě. To je stav naší společnosti. A my se pořád zabýváme jedním Babišem. Tak, jak zapřisáhlé kalouskovce nikdo nepřesvědčí, že vše nebylo až tak výborné, co kdy vymyslel, tak babišovce nikdo nepřesvědčí, že to není takový lidumil, který to se státem myslí dobře. To, že existují lidé, kteří potvrzují formu podnikání Agrofertu v jeho začátcích, kdy na spolupráci s ním dojelo mnoho firem, je pravda. A co s tím kdo udělal? Nikdo nic. A ani neudělá. ČSSD i KDU-ČSL se bojí o vládu a o korýtka a podrží ho za každou cenu. Ono občasné vyjádření předsedů těchto stran pro media, kdy ho označí jako nezbedu, ukazuje skutečný vztah koalice. U nás na Moravě tomu říkáme připos.anost. V politických kruzích je to diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.