Žalkovský (STAN): Pořiďme si svého Saturnina – za peníze státu

04.05.2015 5:33

Každý z nás se někdy ráno probudí s tím, že by měl rád nachystanou koupel, snídani, potom by za něj někdo posekl trávník, vyčistil bazén, opravil vodovod, zasadil brambory, okopal, pracoval na montáži, pomáhal sousedovi. Chybí snad jen obšťastnit manželku. Snadná pomoc. Stát a úřad práce na tyto aktivity rád uvolní peníze!

Žalkovský (STAN): Pořiďme si svého Saturnina – za peníze státu
Foto: STAN
Popisek: Jaroslav Žalkovský

Jak je to možné? Podnikatel se rozhodne, že vytvoří pracovní místo na údržbáře firemního objektu, který používá jako vzorový dům, vzorovou provozovnu, úřad práce zaplesá, podnikateli začne vyplácet 15 000 Kč měsíčně a vše je hotovo. Tento scénář jsem si nevymyslel sám, toto mi vyprávěl jeden uchazeč o zaměstnání. Dostal tolik úkolů, za těch asi 10 000 Kč čistého, že by nezbyl čas ani na spánek. Vzpomněl jsem si na vtip, kdy se po zadání úkolů zeptal sluha, jestli je funkční cihelna za městem. Že by tam od půlnoci do rána ještě mohl pálit cihly. Pořád máme pocit, že je třeba nezaměstnaným pomáhat. Ale my vlastně pomáháme novodobým šlechticům. Asi by stálo za úvahu, jestli je dostatečná kontrola nad vyplácením peněz. Příkladů, kdy se lokální podnikatel, navíc správně politicky orientovaný, domluví s úřadem práce a vytváří pracovní místa tzv. na kšeft, je více. Lépe se tak předkládají výsledky zaměstnávání občanů, statistika vypadá příznivěji a politici se mohou bít v prsa, jak jsou dobří.

reklama

autor: Starostové a nezávislí (STAN)

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…