Žalkovský (STAN): Povodně nebo sucho?

23.12.2015 10:58

S nabídkami na školení se roztrhl pytel. Posledním hitem jsou školení o tom, jak udržet vodu v krajině. Školící firmy opět zavětřily a na obce nám chodí pozvánky, které není možné odmítnout.

Žalkovský (STAN): Povodně nebo sucho?
Foto: STAN
Popisek: Jaroslav Žalkovský

Vždyť který starosta nechce zachránit svoji obec před suchem, které hrozí i v příštích letech. Má to jen jeden malý háček. Nedávno nás tyto firmy zvaly na školení, jak se ochránit před velkou vodou. Samozřejmě za ceny podobné. Tak jak to ve skutečnosti je? Kdo může za to, že je vody v krajině mnoho nebo naopak málo? Zastupitelé? Občané?

Jsem přesvědčený, že odborníci, politici, vláda. Dlouhá léta se jen mluví, co by se mělo. Co by se mělo, věděli už naši dědouškové. Například, že by se mělo orat, hlubokou orbou, aby se půda nakypřila a byla schopna pojmout, chcete-li vsáknout, co největší množství vody. Kdo viděl v posledních rocích traktor, jak obrací půdu opravdu z velké brázdy? To samé je hospodaření na vodních tocích. Hrany břehů jsou poorány tak, že při deštích je ornice splavována do koryta, které se zanáší. Při velkých deštích se voda z koryt vylévá. A tak se navrhuje, aby se koryta vydláždila kameny a voda zrychlila, aby byly záplavy co nejmenší. Jiné studie doporučují vodu zpomalit, aby v krajině zůstala. A toto vše nám radí renomované firmy, dobře zaplacené. Kdo hlídá hospodaření v krajině? Ten kdo dává zemědělcům dotace. Nebo ne? Jak je možné, že jsou pole pouze podiskována a hned po žních do nich zaseto. Jak je možné, že půda postrádá humus, protože se nehnojí ani nazeleno, natož chlévskou mrvou? Voda po takovém poli teče jak po silnici. Proto přestaňte vážení politici, prosím, dávat peníze na školení a začněte kontrolovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…