Žaloudík (ČSSD): Po problémech se sociální, občanskou a liberální demokracií je nám zapotřebí demokracie kompetentní

15.08.2018 18:07

Projev na 17. schůzi Senátu dne 15. 8. 2018 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury

Žaloudík (ČSSD): Po problémech se sociální, občanskou a liberální demokracií je nám zapotřebí demokracie kompetentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., senátor

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové.

Já jsem čím dál více přesvědčen, že po všech těch problémech s lidovou demokracií, sociální demokracií a občanskou demokracií, křesťanskou demokracií, liberální demokracií je nám zapotřebí kompetentní demokracie, že to nás vyvede z mnoha problémů, které jsou. A to moje vystoupení je samozřejmě velice nekompetentní, protože se divíte, proč tady k silničnímu provozu Žaloudík spíše ze zdravotnictví mluví.

Jednak proto, že ono to nebezpečí na silnicích vždycky končí ve špitále, a jednak proto, že jde o mentální zdraví společnosti. A já si tady přihřeji polívku, nemám kde jinde, protože nesmíme interpelovat ministry, tak se jenom velmi zdvořile otážu v rámci vymahatelnosti zákonů, kdy se podaří odstranit to, co mělo být k 1. 9. 2017, ty billboardy z okrajů. Vím, že mi bude zodpovězeno, že ten problém je komplexní, že se soudíme, že je potřeba technicky, že je to malichernost vzhledem k velkým stavbám apod., ale přece jen voliči se ptají, protože pak pochybují o jiných zákonech, o jiných pravidlech, když tuhle tu banalitu neumíme.

Upozorním zase na 39. km směrem na Brno, ve směru z Prahy 39,2, kde první billboard potažený českou vlajkou se podařilo odstranit. Protože se tam musela rozšiřovat silnice. tak ho tam prostě vybagrovali. Ale velice decentně a uctivě ho postavili kousek dál. A už je tam zase zpátky postavený, protože se ho nechtěli ani dotknout. Tak to byla ta jedna z příležitostí.

Jinak připomenu, co už jsem tady jednou říkal, že když jsme v červnu vezli nějaké zahraniční hosty z Prahy, tak byli překvapeni, že jsme si to tady dávali nějak do souvislostí s údajnou českou xenofobií, že jsme tady neuvěřitelní patrioti. Můj prostořeký kolega v autě na to odpovídal mladší, prostořeký. Já s tím nesouhlasím, protože nejsme ani tak patrioti, jako idioti. Protože si necháme jednak odstranitelné billboardy potáhnout vlajkami a tudíž na ně koukáme celou tu dobu. Já si to vždycky užívám, protože na těch dálnicích jsme pořád.

Tak jsem se chtěl zeptat, kdy budou nové směrnice, další směrnice, budeme diskutovat, budeme cizelovat bezpečnost, pak tady ty rámy, co máme u silnic. Já tady nediskutuji o tom, jestli je to dobře nebo špatně. Tak jsme si zákonem odsouhlasili, že k 1. 9. 2017 tady nebudou, brzy bude roční výročí, a máme je tady prakticky všechny. Možná, že mi někdo bude oponovat, že už některý zmizel v péči nějakých krajských orgánů, ale já zatím na těch velkých komunikacích žádnou změnu nevidím.

Děkuji vám za pozornost a nezlobte se, že jsem promlouval nekompetentně k oblasti, kterou nerozumím, ale kterou konzumuji. Jak v medicíně, tak jako řidič. Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…