Zaorálek: Kam doletí Bakalova vlaštovka?

22.09.2013 14:01

ČSSD má v současné době dva požadavky na podnikatele Zdeňka Bakalu. Prvním je nutnost přihlásit se k odpovědnosti za situaci v OKD a přijmout rozhodující podíl na jejím řešení. Druhým požadavkem je splnit závazek, který má podnikatel Bakala k nájemníkům ve 45 000 bytech společnosti RPG Byty.

Zaorálek: Kam doletí Bakalova vlaštovka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ve druhé věc přichází poprvé relativně vstřícné gesto. Bakala se svými partnery ze společnosti BXR poprvé jsou ochotni začít prodávat nájemníkům za zvýhodněných podmínek aspoň první zlomek ze 44 000 bytů, které v regionu vlastní. Slibem nezarmoutíš, u podnikatele Bakaly nelze ale moc dopředu jásat. Nebude jednoduché vyjednávání o ceně, za kterou se budou byty prodávat. Bude nutné vytvořit záruky, že proces prodeje bude trvalý a že byty budou nabídnuty za opravdu výhodnou cenu k prodeji významnému počtu zájemců. Teprve poté, kdy se tento proces rozběhne a bude zřejmé, že nejde jen o propagační výstřel, začne být dluh, který má pan Bakala vůči občanům Moravskoslezského regionu splácen.

Co se týče bytů RPG, je dnešní Bakalovo prohlášení jen malá vlaštovka a uvidíme, kam doletí.

Naprostou nedůvěru ale vyvolává postup pana Bakaly a jeho společníků v kauze dolu Paskov, jehož uzavření v roce 2014 v tomto týdnu vyhlásil. Pan Bakala si musí uvědomit, že jeho chování ve společnosti OKD připomíná průběh světové finanční krize. Nejdříve se nějaká majetková aktiva virtuálně nafouknou, vytvoří se velká očekávání, cena akcií se vyžene do nedozírné výše a pak to vše s velkým rachotem spadne s tím, že uvnitř zůstane jen vytunelovaná skořápka, nad kterou se vyhlásí bankrot. Cestou nahoru se z podniku vytáhnou desítky miliard korun, privatizují se tučné zisky, aby se pak bezmocně pokrčilo rameny, poukázalo na nečekané vnější pohromy jako břidličný plyn a podobně a ztráty se slavnostně předají daňovým poplatníkům. Však ty, dobrý státe se o tisíce bezprizorních nějak postaráš! Zřejmě nám tuto lekci pan Bakala uštědřil k pátému výročí banky pádu Lehman Brothers, abychom si připomněli, jak se podniká, když se kašle na jakýkoli dlouhodobý udržitelný rozvoj, na zaměstnance i na zničené osudy obyčejných lidí. Tohle prostě panu Bakalovi nemůže a nesmí projít. Stát je pro každého podnikatele v oblasti dobývání nerostných surovin vždy velmi silný partner. Vždyť nerostné bohatství je vlastnictvím státu a on rozhoduje o podmínkách těžby.

Minulá Nečasova a Kalouskova vláda dělala panu Bakalovi pomyšlení. Však také vládní strany inkasovaly od pana Bakaly přes 28 milionů korun! To není mnoho za to, jak mu umetaly cestičku. Marné byly výzvy ve Sněmovně, aby vláda dohlížela nad tím, jak Bakalovy společnosti dodržují smlouvy, podepsané se státem, marné byly výzvy, aby stát plnil svou roli a hájil zájmy občanů. Proto dnes posloucháme s otevřenou pusou, co nám společnosti pana Bakaly vyprávějí o svém hospodaření, a polykáme i s navijákem všechny údaje, které nám dodávají.

Právě proto nyní v OKD potřebujeme začít opravdu důkladným auditem hospodaření, dodržování smluv a zpětnou kontrolou finančních toků mezi všemi těmi firmami a vlastnickými strukturami jako je OKD, BXR, NWR.

Pan Bakala bude muset odpovědět na otázku, proč když vytvářel zisk 6 miliard ročně, se nedokázal na příchod horších časů připravit. Pokud podnikatel provozuje společnost tak, že ji přivede k úpadku navzdory obrovským ziskům v řadě let, tak to může být za určitých okolností také trestný čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…