Zapletal (ANO): Kdo koupí Economii, ECHO24, až Bakala v Česku „dotuneluje“ a práskne dveřmi?

18.03.2016 15:42

Tištěná a elektronická média patřící nakladatelství Economia a.s. pod Bakalovou kontrolou mají velký problém. V letech 2012-2014 dosáhly astronomické kumulované ztráty 332 mil. Kč.

Zapletal (ANO): Kdo koupí Economii, ECHO24, až Bakala v Česku „dotuneluje“ a práskne dveřmi?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Zapletal, zastupitel za hnutí ANO v Uherském Hradišti

Tržby společnosti se dařilo navyšovat pouze koupí dalších médií, nikoliv vlastní činností, což je v době konjuktury velmi zvláštní. Proč ekonomičtí a političtí novináři a dopisovatelé Bakalových médií (Šídlo, Švehla, Tabery, Honzejk, Fendrych, Zlámalová, Kovanda) opakující se prachbídný hospodářský výsledek vlastní velmi vlivné firmy ve svých častých peprných komentářích zcela ignorují a vtipně až jedovatě, jak to umí ve vztahu k druhým, neglosují?

Že umí Zdeněk Bakala prásknout dveřmi, jde-li o jeho vlastní peníze, jsme mohli vidět na vlastní oči v minulých týdnech, kdy se vzdal (se společníkem Peterem Kadasem) zbylých akcií společnosti NWR (OKD) a s astronomickými dluhy je přenechal věřitelům poslední instance (Ad Hoc Group). Velmi lehce opustil, tento trhy a všelijakými analytiky vznešeně nazývaný „finanční investor“, firmu, která zaměstnává přes 10 tisíc lidí (s navázanými profesemi cca 2 krát tolik) v Moravskoslezském kraji a která je na severu Moravy po státě největším zaměstnavatelem.

Aby bylo všem zcela jasno, firmu vysál úplně do mrtě. Jenom dvě firemní emisní tranše, splatné v r. 2018 a druhá v roce 2021, mu souhrnně vynesly 30 miliard korun. Ještě předtím se jeho parta manažerů pokusila ze státu s výhružnou dikcí vytáhnout přibližně 150 milionů eur (asi čtyři miliardy korun) za to, že bude pokračovat v těžbě ještě jeden rok. Asi čekali, že se toho chytne ČSSD, na již bedra dopadne díl viny za privatizaci OKD, a která si tím bude chtít koupit čas před krajskými volbami. NWR přebírala v r. 2004 firmu s 5,1 mld. čistým ziskem za podobných podmínek cenových relací za černé uhlí na trhu, jako je tomu nyní. O rok později již vykázala ztrátu 2,26 mld. Kč. Neschopnost nebo úmysl?

Dále jiná parta manažerů prodala za neurčitou částku neuvěřitelný balík téměř 44 tisíc bytů OKD firmě Round Hill Capital. Pro doslova vytunelované (v obou českých významech slova) Ostravsko bude rok 2016 velmi krušný a těžko pro ně může něco změnit útok slovenského dravce Pavola Krúpy na smlouvy a smluvní ustanovení dané mezi státem (min.fin. Sobotka) a Bakalou.

Samotný Bakala by měl stanout před soudem, jelikož nesplnil podmínky smlouvy se státem, nevytvořil fond na rekultivaci. Což nejsou všimné. Jen pro zajímavost: ČEZ odkládá každý rok 2 mld. Kč jen na rizika spojená s uskladnění jaderného odpadu. Dočteme se o tom někdy v „pro ekologických“ mediích (Respekt)? Těžko.

A o „tunelování“ veřejně obchodované firmy se od ekonomických expertů a novinářů v jeho tisku nedočteme už vůbec nic. Krúpa zcela jistě půjde po informacích insiderů, které říkají, že Bakalova veřejně obchodovatelná firma úmyslně kupovala důlní techniku až o 33 % dráž, než bylo na trhu v té době obvyklé a provize z prodeje pak získaly spřízněné firmy s NWR. Jistě ho zaujmou i (úmyslně?) utajované nevýhodné smlouvy s dodavateli služeb. Dočteme se o tom někdy v médiích Economie? Rovněž pochybuji. I novináři mají dluhy, hypotéky a musí platit účty … Ok, jen by se neměli bohorovně vydávat za nezávislé, za investigativce apod.

Pro Bakalu nebude problém prásknout dveřmi. Na politiku se dívá jen jako na zboží. Bakala vždy působil pragmaticky a pokaždé podporoval kohokoliv, kdo je zrovna u moci nebo k ní směřuje. V červnu 2010 po volbách oznámil, že věnoval vybraným politickým stranám 28,5 mil. korun na kampaň. ODS dostala 15 mil. korun, TOP 09 7,5 mil. korun a Věci veřejné 6 mil. Co ho teď bude nutit držet ztrátová média? Jeho oblíbenec a donedávna spoluvlastník médií „lesník“ Karel Schwarzenberg dal politice vale, „polepšený pytlák“ Kalousek je nevolitelný a ODS s nezajímavým a nudným Fialou marně hledá program pro 21. století, který by nebyl tak okatě výběrový.

Píší-li novináři v protibabišovských médiích o ohrožení demokracie, tak by měli vždy dodávat, že demokracie je vzhledem ke své nedokonalosti a křehkosti ohrožována neustále. Má to zakořeněné ve své DNA. Bakala a jeho spolupracovník z Patrie Klenor (Echo24) a ze závětří vykukující Martin Roman (exČEZ – naštvaný, kvůli možnému vyšetřování jeho éry v ČEZu) vlastní v součtu mnohem vlivnější a silnější média s vazbami na redaktory veřejnoprávních médií (ČT, Radiožurnál) než kdokoliv jiný. Tato média se navenek pokouší působit dojmem, jako by byly nad věcí, mimo politickou sféru a snaží se ve čtenářích vzbuzovat dojem čisté nezávislosti.

Je dobré si všímat, jak ve stejnou dobu, kdy tzv. nezávislými médii jen velmi rychle proběhla zpráva o tom, že Zdeněk Bakala velmi lehce opustil své bankrotující důlní firmy a nechal s klidným srdcem Ostravsko v nezáviděníhodném stavu, tak začala být především jeho médii rozdmýchávána kauza Čapí hnízdo.

Položme si otázku, proč se se stejnou vehemencí jako o Babišovi nemluví, nepíše a v televizi nediskutuje o panu Bakalovi a jeho chapadlech?

Na přiloženém snímku z výroční oslavy ECHO24, který sdílel Balšínek na Twitteru s poznámkou: Tady se rodí nová demokracie, sedí Alexandr Vondra (ODS). Na druhém snímku i s Karlem Schwarzenbergem (TOP09).

Zdroj: Twitter Dalibora Balšínka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…