Zastupitelský klub Změny pro Liberec se rozdělil, část jde do opozice

23.01.2015 10:42

Ze současného zastupitelského klubu Změny pro Liberecký kraj vznikají dva nové kluby. Rozdělení je důsledkem dlouhodobě odlišných názorů na styl politiky, který by měla Změna pro Liberec zastávat. Vyvrcholením bylo odvolání Zuzany Kocumové z pozice náměstkyně hejtmana, pro které dokonce zvedli ruku dva zastupitelé, zvolení za Změnu pro Liberecký kraj.

Zastupitelský klub Změny pro Liberec se rozdělil, část jde do opozice
Foto: zmenaproliberec.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Důvody rozdělení:

1) Současný předseda klubu, Josef Jadrný, opakovaně jednal proti usnesení klubu – např. hlasování o zrušení protikorupční komise a komise pro veřejné zakázky, hlasování o odvolání Zuzany Kocumové.

2) Nepřenášení informací dovnitř klubu, případně informování jen některých členů – např. informace p. Jadrného, že se odvolávání Zuzany Kocumové nepřipravuje, a to v době, kdy mu to bylo koaličním partnerem sděleno; o výměně v dozorčí radě Krajské nemocnice Liberec se někteří členové klubu ZpLK dozvěděli jako o hotové věci, bez předchozího prodiskutování.

3) Hájení postupu ve veřejné zakázce na dopravní obslužnost některými členy klubu ZpLK, kdy byli vyloučení dopravci s nejnižšími cenami, i přes jasnou argumentaci proti tomuto kroku. Toto rozhodnutí poté Rada kraje musela revokovat, ovšem již s mnoha dalšími komplikacemi.

4) Potírání názoru a diskriminace zakládajících členů ZpLK, kdy postupně byli zbaveni většiny pozic, ve kterých se podíleli na vedení kraje, a dosazení jiných zastupitelů bez zohlednění kvality práce.

5) Rozdělení je důsledkem dlouhodobě rozdílných politických názorů, kdy jedna část klubu se rozhodla jít cestou „nulového odporu výměnou za udržení pozic“ a druhá část klubu je stále více nespokojená se způsobem naplňování našeho volebního programu a stylem politiky.

DR KNL – navrženi k odvolání: Jan Korytář, Josef Šedlbauer, nově navrhován: Vladimír Opatrný (+ Fr. Pešek)

Náměstek pro zdravotnictví - odvolána: Zuzana Kocumová, nově navrhován: André Jakubička

„Změna pro Liberecký kraj vznikla jako koalice hnutí Změna a Strany zelených. Obě zakladatelská uskupení nesouhlasila s odvoláním Zuzany Kocumové a nesouhlasí s návrhy pana Jadrného. Josef Jadrný nezastupuje Změnu pro Liberecký kraj, ale pouze sebe a několik dalších zastupitelů,“ shrnuje Josef Šedlbauer, krajský předseda SZ, a dodává: „Na kraji reálně vzniká menšinová vláda SLK a části zastupitelů zvolených za ZpLK, která se opírá o opoziční smlouvu s ODS, ČSSD a KSČM. Tmelem tohoto nesourodého uskupení je společný nepřítel – vůdčí osobnosti Změny pro Liberecký kraj, a dále rozdělení vlivu a prebend. Smutný konec koalice, do které spousta lidí, včetně mě, vkládalo naději na otevřenou a férovou politiku.“

„Změna pro Liberecký kraj nebude nadále součástí koalice vedené hejtmanem Půtou, nemůžeme nadále dělat, že se nic nestalo. Mám na mysli jak způsob odvolání náměstkyně Kocumové, tak hejtmanovo chování po obvinění ze závažných trestných činů či způsob, jakým se vrcholní politici koalice stavěli k zakázce na dopravní obslužnost. Hejtman si už delší dobu více rozumí s ODS a KSČM a Změna už nechce plnit funkci „fasády“, za kterou se mnohé skryje. Naše plány, jak změnit politiku, jsou stále stejné, a věřím, že pro ně najdeme po příštích krajských volbách partnery i na kraji, tak, jak se to podařilo v samotném Liberci,“ doplňuje Jan Korytář, krajský zastupitel za Změnu.

„Konec koalice mě mrzí, ale nejde dlouhodobě fungovat v silně nevyrovnaném svazku, kde je menšinový názor tvrdě potlačován a dokonce je prohřeškem i vůbec jiný názor vyslovit. Představa, že po celé 4 roky budou mít všichni stejný názor, je hezká, ale nereálná. Navíc, když jedna strana automaticky předpokládá, že přijímané budou jen její názory. Nejzářivějším důkazem je čtyřmiliardová zakázka, která nakonec byla jednou z hlavních příčin, proč se naše cesty rozcházejí,“ uvedla Zuzana Kocumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…