Žatecká (ČSSD): Festival Lípa Musica musí o peníze žádat tak, jako všichni ostatní. Je to spravedlivé

05.04.2015 13:13

Reakce na článek o podpoře festivalu Lípa Musica

Žatecká (ČSSD): Festival Lípa Musica musí o peníze žádat tak, jako všichni ostatní. Je to spravedlivé
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD)

Ohrazuji se touto cestou proti zavádějícímu vyznění článku o podpoře města Česká Lípa směrem k festivalu Lípa Musica. Festival Lípa Musica přišel v letošním roce o mimořádný příspěvek milion korun a musí o peníze žádat v dotačním programu v oblasti kultury tak, jako všichni ostatní organizátoři kulturních akcí v České Lípě. To však považuji za spravedlivé a transparentní.

Festival Lípa Musica je největší akcí v České Lípě a širokém okolí. Naše město může být právem hrdé na to, že festival je tu doma a částečně nese jeho jméno. Důležitost této akce si město uvědomuje, proto chce v letošním roce festival podpořit částkou 400 tis. Kč, což je více peněz, než dal Liberecký kraj (365 tis. Kč) nebo v článku zmiňované město Nový Bor (300 tis. Kč). Význam festivalu Lípa Musica mu však podle mého názoru nedává právo úplné nadřazenosti nad ostatními a je proto podle mě fér, že Lípa Musica bude znovu žádat o peníze stejně jako všechny ostatní organizace a peníze získá podle stejných pravidel.

V rámci dotačního programu v oblasti kultury byla pro festival Lípa Musica vytvořena samostatná kategorie, v rámci které je k dispozici 400 tisíc korun. To, že dotaci, která byla původně připravená jako mimořádný příspěvek festivalu napřímo, dostane organizátor pravděpodobně až v červnu a ještě prostřednictvím dotačního programu, není vina města. Do rozdělování dotačních peněz města v letošním roce zasáhla novela zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Tato novela se dotkla celého neziskového sektoru a město udělalo vše pro to, aby lhůty pro získání peněz co nejvíce zkrátilo, a aby byl v rámci dotačních programů dostatek peněz pro všechny.

Nevím tedy, kdo v pravém smyslu festival zachraňuje. Věřím, že letos i v následujících letech to bude právě domovské město Česká Lípa, které bude festival držet při životě.

Mgr. Romana Žatecká
starostka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.