Zbořil (Svobodní): Proč nevěřím ODS v 5 bodech

08.04.2014 5:43

Slýchám často: „Ty nevěříš ODS? Ale ODS a Svobodní jsou si strany názory blízké, je třeba spolupracovat! Vytvořit jednotný pravicový blok a táhnout za jeden provaz!". Odpovídám: "Ne, tohle jsou pohádky pro děti, protože..."

Zbořil (Svobodní): Proč nevěřím ODS v 5 bodech
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

1) I když je ODS vnímána jako strana tradiční, tak v čem je výhoda? Nedokáže ani řádně sjednat zábory veřejného prostranství - Ukázky z (ne)obnovování důvěry ODS na Prostějovsku. Jaký to může být partner při řízení státní správy? A to nazdory tomu, že disponovala 50x většími výdaji:

  • ODS 2013 (7,7%) - 98 milionů na volby + 83 milionů na provoz + 56 milionů na mzdy.
  • Svobodni 2013 (2,5%) - 4,6 milionů na volby + 0,2 milionů na provoz + 0,1 milionů na mzdy.

2) I když se nyní profiluje proti zavedení EURA, tak když mohla nic nepodnikla. Pokrytecké. Nečas odmítl prosadit výjimku ze zavedení EURA, ačkoliv byl o to centrální bankou, prezidentem i Svobodnými žádán. Místo toho podepsal a prosadil změnu smlouvy o fungování EU, která umožnila vznik ESM, který nás zavazuje poslat po přistoupení k EURU až 350 miliard korun pro zadlužené země eurozóny. Asi nejlépe to vystihl komentář Pavla Hasenkopfa: "Ten závazek ODS má stejnou cenu, jako když si těžký alkoholik pro prohýřené noci a s hlavou jak střep slibuje, že už nikdy nebude chlastat. Je pravda, že ODS už nikdy chlastat nebude, ale ne proto, že by nechtěla, ale proto, že jí na dluh už nikdo nenaleje."

3) Z řad ODS se vytrácí lidé se stmelujícími postoji jako Ivo Strejček a prakticky v ní zůstal pouze Jaroslav Kubera. Zbytek má názory více blízké ČSSD než Svobodným. Před rokem mě zaujal také ojedinělý postoj Oldřicha Floriána, který chtěl být mladou krví ODS a měnit ji zevnitř - viz. článek Co dokáží nové tváře v čele ODS? Při dobré práci ještě rychlejší pád. Výsledek? Stal se letos členem Svobodných.

4) Moje lokální, regionální a osobní zkušenost se členy nebo voliči ODS? Naopak velmi pozitivní a vstřícná. Obdobně jako se státní správou - kritizuji byrokracii, ale úředníci se kterými jsem a byl ve styku jsou příjemní, vstřícní a také se občas stydí, co za nesmysly se na ostatní vlivem jejich vedení valí. Nicméně průběžně a znechuceně z ODS odchází a dávají mi za pravdu. Její členská základna mizí.

5) Jakou má budoucnost? Žádnou, už skončila a oficiálně si to potvrdí u komunálních voleb na podzim 2014. Logo ODS je dnes už cejch. A co po ní zbude? Dluhy, pachuť, ideový následovníci jako Občanská Konzervativní Strana (jejíž oblíbenost Facebookového profilu je jen z 20% tvořena lidmi z ČR, co si o takové straně myslet? - viz. Nečeské a nesportovní "Facebook profilování" politických stran) a možná zcela nová frakce se starými tvářemi v novém kabátu. Ale především obecné morální zatížení pravicových hodnot – především za to by se nyní měla ODS sama veřejnosti omlouvat, když odchází ze scény. 

Závěrem. Politická polistopadová éra občansko-sociálních demokratů skončila. ODS a ČSSD dostali veřejnost do tak zoufalého stavu, že ve sněmovně máme Okamuru s Babišem. 9 členů Úsvitu a politickou divizi Agrofertu - miliardáře, co si chrání státem dotovaný business. A jak z toho ven? Politice se v ČR věnuje řádově jen 150 tisíc lidí a to je jednou z hlavních systémových příčin současného špatného stavu. Pokud si myslíte, že se má politik líp než „normální člověk“.

Postarejte se o to, ať je politikem každý občan ČR – a bude tak dobře nám všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…