Zdechovský (KDU-ČSL): Asociální nápady sociální ministryně Marksové

14.03.2016 14:00

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová–Tominová opravdu překvapuje svojí neskutečnou invencí a bohužel ne v pozitivním smyslu slova. Zjevně totiž nemá nic lepšího na práci, a tak vymýšlí nesmysly.

Zdechovský (KDU-ČSL): Asociální nápady sociální ministryně Marksové
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Během pouhých několika dní dokázala přijít hned se třemi nápady, nad kterými zůstává rozum stát. Musím říci, že něco takového už jsem opravdu u žádného člena české vlády dlouho neviděl a zřejmě asi už nikdy neuvidím – ministryně, která je schopná vyprodukovat i tři hlouposti denně, je opravdu unikátem. Někdy si říkám, že by paní ministryně nejspíše měla jít zkusit normálně pracovat, aby si dokázala představit dopady svých rozhodnutí.

Pitomost první: Ztratí majitelé bytů část svých práv?

Tak za prvé, paní ministryně navrhuje, aby pronájem nemovitosti musel být podmíněný souhlasem souseda. Pokud by tedy její návrh prošel, což se doufám nestane, majitelé bytů by fakticky přišli o část svých vlastnických práv.

Podle návrhu by totiž měl odsouhlasit soused, zda se může nastěhovat do bytu majitele někdo nový. Podle ministryně by totiž zřejmě bylo nejlepší, kdyby to kvůli některým spekulantům s byty odnesli úplně všichni majitelé. Navíc se ukazuje, že paní ministryně práce a sociálních věcí je zřejmě velmi asociální. Většina Romů tak přijde o možnost získat nové byty, protože tady někdo zákon nedomyslel.

Á propos, jak k tomu přijde ta většina bezproblémových vlastníků bytů, pokud mají tu smůlu, že mají nepříjemné sousedy házející klacky pod nohy? Jak se v takových případech budou bránit šikaně? To nám dosud paní ministryně nedokázala uspokojivě vysvětit, protože to vysvětlit ani nejde.

Pitomost druhá: Práce z domu v ohrožení?

V případě, že se podaří protlačit také druhý naprosto absurdní návrh z dílny paní ministryně, biti budou i lidé pracující z domova. Nově by totiž zaměstnavatelům přibyla povinnost hradit náklady související s „home office“ jako jsou připojení k internetu nebo telefon.

Nejvíce jsem se ale zasmál tomu, že zaměstnanec bude muset být navíc proškolený a podpisem stvrdit, že má doma bezpečné pracovní prostředí. Viděli jste snad někdy někoho, kdo chce pracovat z domů a necítí se u sebe doma bezpečně? Nebo nás paní ministryně chce učit chodit na záchod, po schodech nebo pracovat se sporákem?

Absurdita na druhou. Přitom trend je dnes obecně takový, že pokud je to možné, je čím dál tím více lidem umožňováno pracovat z domu, a to z jednoho prostého důvodu. Prospěch z práce doma plyne všem zúčastněným, tj. jak zaměstnavateli, tak i zaměstnancům a hlavně jejich rodinám. Zaměstnavatel má nižší náklady na provoz pracoviště a zaměstnanci přinejmenším odpadá povinnost každý den docházet na jiné místo.

Místo toho, aby byla paní ministryně ráda, že řada maminek a tatínků na mateřské nebo s nemocnými dětmi, může z domova pracovat, tak neustále vymýšlí nějakou pitomost, aby se prostě zaměstnavatelé na to vykašlali a práci doma nepodporovali. Proč by zaměstnavatel měl řešit zbytečnou byrokracii? Převede všechny na živnostníky. Podobně jako to udělala česká Poslanecká sněmovna...

Pitomost třetí: Firmy musí chránit své zaměstnance před stresem

Rozhodně za největší pitomost lze označit požadavek ministryně, aby firmy chránily zaměstnance před stresem. Rozebírání tohoto nápadu považuji za ztrátu času. Spíše bychom měli všechny firmy a zaměstnavatele chránit před blbostí, se kterou se tady předkládají nápady asociální ministryně jak na běžícím páse. V případě paní ministryně Marksové-Tominové a jejích skvělých nápadů budou potřebovat „ochranu“ nejspíše podávanou v koňských dávkách.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…