Zdechovský (KDU-ČSL): Australští novináři ukázali, jak se v Norsku kradou děti

01.08.2016 10:09

Po dokumentech nezávislých televizí BBC a Deutsche Welle, se ke kritice Barnevernetu a jeho praktik na hony vzdálených nejlepšímu zájmu dítěte, věnovala i australská televize SBS. A Nory skutečně nešetří.

Zdechovský (KDU-ČSL): Australští novináři ukázali, jak se v Norsku kradou děti
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Po reportážích o zásadním porušování lidských práv v Norsku na americkém Fox News channel, tedy na jednom z nejvýznamnějších světových médiích, dokumentu v Evropě známější BBC (odkaz na pořad v radiu BBC, televizi BBC), a také reportáži německé nezávislé televize Deutsche Welle (video v češtině z vysílání ČT), tak slovo barnevernet umí vyslovit už i Australané. V září se přidají také Francouzi, protože svůj dokument připravuje i televize Arte.

Norsko si svým neustálým obhajováním kvalit Barnevernetu, který dobře pracuje tak maximálně na papíře, a neochotou problém skutečně řešit, vysloužilo obrovskou ostudu v další zemi - tentokrát dokonce až v Austrálii, kdy už fakt, že z takové dálky reportéři přijeli natáčet, svědčí o mnohém. Australská média se navíc chtějí tématu chyb v sociální ochraně dětí v Norsku věnovat i nadále.

SBS Dataline očividně natočila skutečně mnoho materiálu, protože k tématice vydala hned několik podrobných článků. Prvním byl příběh Monicy Fridtjofsen, které barnevernet bez varování „akutně“ odebral 5 dětí a rozdělil je do 3 různých pěstounských rodin. Po 3,5 měsících je získala zpátky, protože byla schopná vyvrátit všechny lži, které o ní Barnevernet zanesl do spisu, nicméně její situace ještě není definitivně vyřešena.

Výmysly od toho, jak děti neprospívají a mají problémy ve škole, až po údajné zdravotní problémy. Vše se ale ukázalo jako naprosto smyšlené pracovnicemi Barnevernetu, které se dodnes matce ani dětem neomluvily a ani je nikterak neodškodnily. Podobné falšování v zájmu „ochrany dětí“ v Norsku a produkování falešných důkazů známe jak z případu Evy Michalákové, tak třeba další Češky Šárky a její nemocné dcery a je potvrzeno stovkami dalších výpovědí rodičů, jak zmiňuji i v přechozích blozích.

Po medializaci a kritice Barnevernet děti vrátil

Dalším článkem dokumentu je komentář významného a uznávaného psychologa Einara Salvesena, který uvedli titulkem „To vůbec nejhorší, co se může stát s péčí o děti!“. Autor a iniciátor tzv. petice odborníků, která vystupuje proti praktikám BV a podepsalo ji přes 160 expertů, přibližuje, jak moc se liší realita od obecně tvrzených frází o dokonalosti systému, naslouchání dětem a odebírání jen v krajní nouzi.

Vše ilustruje detaily z případu Natashy a Erika, kterým bez varování odebrali pouhé 4 hodiny po porodu dvojčátka pro údajnou mentální retardaci matky a neochotu otce uznat, že má matka problém… Po obrovské medializaci jim dcery po 7 měsících boje vrátili, nicméně je pozorovali a oznámili jim, že jim holčičky opět vezmou pro „nedostatek rodičovských kompetencí“ a trvale je umístí zpět k pěstounům.

Rodiče se proto sebrali a narychlo utekli do Polska, kde žádají o azyl. V jednu chvíli je i hledal interpol, protože údajně „odepřeli péči dětem“ = unesli vlastní děti z norské země zaslíbené a rozhodli se, že budou žít někde jinde. Barnevernetu navzdory. Ten ihned spustil soudní mašinérii, která přes opakovaná svědectví psychologů o zdravém vývoji dětí stále pokračuje a snaží se rodiče kriminalizovat.

Tento případ je vlastně i takovou fackou pro české zastánkyně Barnevernetu. Ukazuje totiž, že stále omílané fráze o tom, že medializace případu Evě Michalákové uškodila, jsou nesmysly. Kdyby Natasha a Erik svůj případ nemedializovali, své děti by už nikdy neviděli.

Norsko by se mělo stydět

Konečně samotný dokument má vlastní obsáhlý článek shrnující jak popis případu Natashy a Erika a dětí Monicy, tak i další případy. Jsou zde také např. záběry z demonstrací, kdy uprchlice ze Sýrie volá, jak museli čelit válce, ale v Norsku je to horší, zde ničí rodiny. Celý dokument končí citací právničky Natashy, která říká, že by se Norsko mělo stydět a je přesvědčená, že vše zpětně vyhodnotí jako nejčernější období jejich historie.

V dokumentu nevystupují jen rodiče, šance je dána i samotnému Barnevernu, ale ti s omluvou, jak v zájmu dětí „nemusí“ nic vysvětlovat, jen odkáží na malou skupinku už dospělých dětí z pěstounské péče, která je přesvědčená, že je měli vzít z rodin dříve. A Barnevernet to bere doslova. V roce 2008 odebrali bezprostředně po narození 16 dětí, v roce 2014 už 44, loni už to bylo dokonce 53…

Norské proklamace versus fakta

V drtivé většině to jsou děti z tzv. „banky malých dětí“ (sm?barnsbanken), primárně určené k adopci pěstouny, jak BV přiznal v tomto článku. Toto v dokumentu není, ani fakt, že v Norsku zásadním způsobem klesá míra umísťování dětí zpět do rodin a k příbuzným - z cca 38 % v roce 2009 na 31 % v roce 2012 až na 24 % v roce 2014 s tím, že v některých oblastech jsou čísla ještě nižší, tento rok průměrnou míru odhaduji na maximálně 18 %, ale proč neukázat, jak ten skvělý barnevernet funguje ve skutečnosti.

Před půl rokem jsem psal o tom, jak se mi řada norských diplomatů přiznala k tomu, že oficiální pozici ohledně norské ochrany dětí nesdílí a mluví o mezinárodním skandálu. Tím také situace ohledně v Norsku opravdu je. V dokumentu australská televize se na konci říká - horší už to být nemůže. Rád bych věřil, že mají australští dokumentaristé pravdu, ale na základě znalosti dalších případů, o tom velmi pochybuji.

Přeji hezký den a veselou mysl.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.