Zdechovský (KDU-ČSL): Bez evropských peněz se fungování linek podpory bohužel neobejde

15.04.2015 14:46

Europoslanec Zdechovský bojuje za zachranu linku pro ohrožené děti

Zdechovský (KDU-ČSL): Bez evropských peněz se fungování linek podpory bohužel neobejde
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bojuje za zachování podpory bezplatné telefonní linky 116 000 určené na pomoc ohroženým dětem v náročných životních situacích.

Provoz těchto linek fungujících téměř ve všech zemích evropské osmadvacítky byl v letech 2012 - 2014 podporován programem Daphne Evropské komise. Finanční pomoc však byla naprosto zastavena na konci roku 2014.

„Zastavení finanční podpory linky 116 000 považuji za likvidační. Díky penězům z programu Daphne zvýšily krizové linky kvalitu poskytovaných služeb a zaznamenaly výrazný nárůst přijatých hovorů mezi lety 2012 až 2013 o 179 %,“ zdůrazňuje europoslanec Zdechovský důležitost těchto linek, jejichž role při pomoci ohroženým dětem považuje za zcela nezastupitelnou. „Bez evropských peněz se fungování těchto linek bohužel neobejde,“ dodává.

Zdechovský ocenil rychlou reakci eurokomisařky Jourové

S prosbou o pomoc se proto obrátil na eurokomisařku Věru Jourovou a odezva byla velmi rychlá a pozitivní. „Paní komisařka sdílí obavy europoslanců. Samotná Komise zřizování linek 116 000 podporuje, a zkoumá, zda bude možné uvolnit další peníze na jejich podporu v programu Právo, rovnost a občanství.“ Pokud by EU peníze nenašla, hrozilo by podle europoslance Zdechovského ukončení nebo omezení jejich provozu.

Zřízení linky 116 000 je dáno evropskou směrnicí. Nyní funguje linka prakticky ve všech členských státech EU. Výjimkou je pouze Finsko, které ji ale plánuje zřídit zanedlouho. Linka pro ohrožené děti má také širokou podporu na veřejnosti.  Podle Eurobarometru z roku 2011 se 91 % dotázaných domnívá, že zřízení podobné linky je užitečná služba.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…