Zdechovský (KDU-ČSL): Chci zastavit úpadek regionu v okolí Želivky

10.11.2014 18:25

Europoslanec Tomáš Zdechovský uspořádal v pátek 7. listopadu v Kožlí na Havlíčkobrodsku, odkud pochází, jednání ohledně možností rozvoje regionu v okolí Želivky, kterému se říká vnitřní periferie, nebo rovněž druhé Sudety.

Zdechovský (KDU-ČSL): Chci zastavit úpadek regionu v okolí Želivky
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

"Přehrada je tu čtyřicet let a za tu dobu už od začátku a za různých vlád se tu slibovalo, co se pro obyvatele udělá, ale zůstalo jen u slibů. Například jediný most, který spojuje oblast s dálnicí, je dlouhodobě v havarijním stavu a má omezenou tonáž. Už několik let je sice hotový projekt a vydáno stavební povolení, ale most přesto chátrá dál," upozornil Zdechovský.

"Těžká nákladní vozidla proto musejí oblast objíždět desítky kilometrů, což mimo jiné prodražuje stavby," zdůraznil starosta Kožlí Václav Husák. Právě i kvůli chybějící infrastruktuře oblast trpí nedostatkem pracovních míst a vylidňováním.

Jednání budou pokračovat, shodli se zástupci ministerstev i starostové

Na prvním z chystané řady setkání, kterého se zúčastnili zástupci Úřadu vlády, Ministerstva zemědělství, Povodí Vltavy, kraje Vysočina a Středočeského kraje, starostové okolních obcí a další instituce, pojmenoval europoslanec hlavní problémy a stanovil priority, které by rozsáhlému území a jejím obyvatelům pomohly kompenzovat omezení.

Vodárenské nádrž Švihov na Želivce zásobuje pitnou vodou víc než osminu obyvatel ČR je největší svého druhu ve střední Evropě. Jednou ze Zdechovského priorit stanovených na jednání je kromě rozvoje infrastruktury také úprava stávajících čtyřicet let nezměněných ochranných pásem kolem vodního zdroje a v neposlední řadě rozvoj ekoturistiky či výstavba cyklotras.

Účastníci prvního kulatého stolu v Kožlí se dohodli, že jednání budou pokračovat konkrétními návrhy zúčastněných stran v lednu příštího roku a podepsali memorandum o porozumění si a vzájemné spolupráci.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …