Zdechovský (KDU-ČSL): Co dělat s „pseudosamoživitelkami“?

10.03.2015 10:11

Pro některé české matky existuje celkem jednoduchý způsob, jak získávat štědřejší podporu od státu. Nebýt vdaná, mít partnera a vydávat se za samoživitelku.

Zdechovský (KDU-ČSL): Co dělat s „pseudosamoživitelkami“?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Rozdíl mezi samoživitelkou a vdanou matkou může být propastný. A pokud stát nezmění systém sociální podpory, může dětí narozených v klasických rodinách neustále ubývat.

Už je to taková česká tradice, že jsme se naučili obcházet zákony a to především o sociální pomoci, které mají pomoci nejpotřebnějším. Zákon bohužel na vše nepamatuje a pamatovat nemůže, přestože by měl. Nezřídka se totiž stává, že ony „samoživitelky“mají partnera a žijí s ním v jedné domácnosti. Před úřady se ale tváří jako matky samoživitelky a pobírají od státu vysoké sociální dávky. A to dle mého není v pořádku.

Lidská vychytralost nezná mezí, zvláště když jde o obcházení zákonů. Snad nikoho nepřekvapí, že najdeme takové, co se uvedení partnera vyhýbají právě proto, aby dosáhli na více peněz od státu. A to i přesto, že ve skutečnosti jsou na tom rodiče v těchto rodinách úplně stejně, jako by byli manželé.  Pouze jim chybí onen „papír.“

Shnilý systém produkuje příživníky

Žádný jiný rozdíl zde není a už vůbec neexistuje důvod k tomu, aby byli fakticky privilegováni rodiče žijící spolu „na hromádce.“ Nastavení našeho sociálního systému je opravdu na pováženou. Jde samozřejmě o podvod a stát by si takové věci měl umět pohlídat.

Jaké je tedy řešení? V tomto případě by bylo nejlepší, kdyby se propojila databáze Úřadu práce a OSPODu. Zpřehlednila by se tím celá situace, lépe by se vědělo, jak jsou děti vychovávané a také by to povedlo k adresnějšímu vyplácení dávek. A vůbec, není náhodou něco shnilého na systému, který ve své podstatě motivuje lidi k podvodu a přetvářce!?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.