Pro ty z vás, kteří se rozčilovali nad článkem serveru TN.CZ (TV Nova) EU chce zakázat tradiční hranolky! Mohou způsobit rakovinu, varuje mám špatnou zprávu. Naletěli jste dalšímu hoaxu. Žádný zákaz se nechystá a ani nikdy nechystal, jak potvrdil třeba server iDNES a ČTK.
Článek vypadá velmi důvěryhodně a autor v něm cituje Reuters. Vlastně v textu chybí jen ta úplně nejdůležitější informace. Tedy to, že se nařízení týká jen lokální bruselské speciality – tradičních dvakrát smažených hranolek (první smažení probíhá při standardních 130°, druhé při 170°). Emotivní titulek holt prodává, a přece si to nezkazí obsahem. Že podle některých výkladů vznikne vyloženě lež, jak chce EU zakázat všechny hranolky, autor už jednoduše neřešil.
Jak to tedy je doopravdy? Při smažení látek obsahujících cukry (včetně škrobu) při teplotách nad 140° vzniká látka zvaná akrylamid. Ta je prokazatelně karcinogenní. Komise se ale nesnaží nic zakazovat, pouze vypracovala doporučení pro výrobce potravin, jak tvorbu akrylamidu minimalizovat. Pravdou totiž je, že při testech u některých výrobců akrylamid nenajdete a u některých je obsah neskutečně vysoký. Osobně si proto nemyslím, že by bylo cokoliv špatného na tom, když EU chce, abychom se zbytečně necpali rakovinotvornými látkami.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV