Zdechovský (KDU-ČSL): Diskriminace otců při péči o děti a vymahatelnosti výživného

23.03.2015 17:01

Europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) se zastal invalidního důchodce, otce pěti dětí Pavla Pospíchala z Brna. Ten ho před několika měsíci požádal o pomoc s tím, že se sám stará o pět svých dětí.

Zdechovský (KDU-ČSL): Diskriminace otců při péči o děti a vymahatelnosti výživného
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Podle názoru Zdechovského, který se svým týmem studoval několik týdnů celý případ, se otec stal obětí pochybení ze strany OSPODu i ze strany soudu. Zdechovský se proto hodlá dopisem obrátit na ministryní práce a sociálních věcí Marksovou-Tominovou, aby celou věc nechala prošetřit.

„Chtěl bych na jeho případu otevřít závažný problém diskriminace otců při péči o děti a vymahatelnosti výživného. Jeho případ svědčí o závažném pochybení úřadů či dokonce o špatném nastavení zákona o ochraně dětí, a tedy i selhání celého systému,“ říká lidovecký europoslanec Zdechovský, který se problematikou péče o děti dlouhodobě zabývá.

OSPOD nadržoval matce

Podle Zdechovského názoru OSPOD v této záležitosti stranil matce, které už dříve odebrali tři děti z prvního vztahu pro podezření z týrání, a nynější děti zanedbávala. Za zcela absurdní považuje europoslanec i způsob vyměření výživného ze strany matky.

„V srpnu 2010 utrpěl její malý syn frakturu lebky a měl neléčenou alergii. Zanedbána matkou byla i dcera s oční vadou, kvůli níž musela být hospitalizována. Oběma dětem bylo pomoženo až po intervenci otce. Matka se dětí zřekla poté, co opakovaně nechávala děti v mraze na ulici, a do péče tak získal děti jejich otec,“ popisuje Zdechovský podrobněji okolnosti celého případu, se kterým se několik týdnů se svým týmem seznamoval.

„Přestože OSPOD věděl, že matka žije s přítelem a má normální příjem, vyměřil jí výživné pouhých 200 korun na dítě měsíčně, což je naprosto směšná částka. Diskriminační přístup vůči otci je zde zcela zjevný,“ připomíná Zdechovský.

Otci kvůli jeho nemocem a částečné invaliditě odmítl úřad práce žádost o rekvalifikaci, si nemůže najít práci. Po odečtení nájmu musí hospodařit s pěti dětmi s 11 tisíci korunami měsíčně včetně výživného od matky dětí.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny