Zdechovský (KDU-ČSL): Dovoz zbraní do Ruska navzdory embargu je ostudou celé EU

28.03.2022 21:09 | Tisková zpráva

Proti Rusku byly dosud v reakci na napadení Ukrajiny na celoevropské úrovni schváleny už čtyři balíky sankcí. Méně se už ví, že některé sankce ale byly uvaleny už po obsazení Krymu Ruskem.

Zdechovský (KDU-ČSL): Dovoz zbraní do Ruska navzdory embargu je ostudou celé EU
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Embargo na vývoz zbraní do Ruska (více ZDE) platí v rámci EU už od 1. srpna 2014. Tento krok byl přímou reakcí na ruské chování na Ukrajině, kdy v únoru 2014 anektovalo Krymský poloostrov a dále také jeho armáda vstoupila do oblasti Donbasu na východě Ukrajiny, aby podpořila proruské separatisty.

V červenci téhož roku bylo navíc nad regionem ruskou raketou sestřeleno proudové dopravní letadlo Boeing 777 mířícího z nizozemského Amsterdamu do malajského Kuala Lumpur. Zahynulo všech 298 civilistů na palubě.

Nepochopitelně vlažná reakce EU

Nic to ale nemění na skutečnosti, že reakce EU na ruské chování v roce 2014 byla spíše vlažná. Teprve po letošním napadení Ukrajiny začala Rusko odsuzovat prakticky celá Evropa. Ještě nedávno byl postoj řady členských států k EU výrazně odlišný. Přestože zmíněné embargo platí už bezmála osm let, ještě více než rok zpátky byli Vladimir Putin a jeho armáda stále dobrými zákazníky evropského zbrojního průmyslu.

Ano, čtete správně. Zmíněné sankce z roku 2014 ukazují, jak bezzubá byla ve skutečnosti dřívější opatření a také jak by se postihy Ruska dělat neměly. Nedávná zjištění odhalila, že zbraně vyvážela do Ruska třetina členských států Evropské unie!

Francie největším hříšníkem

Navzdory zmíněnému embargu, které začalo platit po ruské anexi Krymu už v roce 2014, poslaly státy Evropské unie do Ruska vojenský materiál v celkové hodnotě 346 milionů eur, v přepočtu zhruba 8,6 miliardy korun. To je pořádný balík peněz!

Nejvíce vojenského vybavení Rusku dodala Francie. Jak nedávno informoval investigativní server Disclose (ZDE), v letech 2015-2020 dodala Francie Rusku nejmodernější vojenské vybavení, které umožnilo Rusku modernizovat 1 000 tanků, letadel a bojových vrtulníků. Toto vybavení našlo uplatnění u vojenské techniky, kterou nyní Rusko využívá na ukrajinské frontě.

Z odhalených dokumentů vyplývá, že od roku 2015 vydala Francie Rusku 76 vývozních licencí na vojenské vybavení v celkové hodnotě 152 milionů eur. Hlavními příjemci těchto zakázek byly francouzské letecké a obranné společnosti Thales a Safran, v nichž má francouzský stát významné podíly. Jednalo se především o dodávky termovizních kamer pro tanky a navigačních systémů a infračervených detektorů pro ruské stíhačky a bojové vrtulníky.

Holland a Macron vyzbrojovali Rusko i po embargu

Až pod tlakem evropských zemí a Spojených států zrušil francouzský prezident François Hollande v roce 2015 plánovaný prodej dvou obojživelných výsadkových lodí třídy Mistral do Ruska. Jinak ale Francie pokračovala v dodávkách vojenského materiálu vesele dál.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krajča (KSČM): Prioritou naší koalice je mír a odmítnutí válečnické politiky Bruselu

4:31 Krajča (KSČM): Prioritou naší koalice je mír a odmítnutí válečnické politiky Bruselu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbám do Evropského parlamentu