Zdechovský (KDU-ČSL): Inspiruje se český OSPOD Norskem?

10.12.2014 12:08

Ve svých nedávných vyjádřeních jsem několikrát velmi ostře kritizoval norský Barnevernet. O děsivém chování norské sociálky už toho bylo napsáno hodně, ale zameťme si také před vlastním prahem.

Zdechovský (KDU-ČSL): Inspiruje se český OSPOD Norskem?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Nemusíme chodit příliš daleko, protože zdaleka nejen v Norsku, ale také v Česku najdeme instituci, jejímž oficiálním posláním je sice péče o „blaho dětí“. Ve skutečnosti však spíše škodí rodičům i samotným dětem.

Abychom byli spravedliví, tak je třeba dodat, že i v OSPODu najdeme řadu lidí, kteří dělají svou práci dobře a patří jim za to dík. Bohužel je zde bohužel i spousta absolutně neschopných, kteří podkopávají dobrou pověst celé této instituce. A co je ještě horší, přidělávají řadě rodičů (zejména otců) vrásky na čele. V konečném důsledku se tak největší obětí OSPODu stávají děti.

Kdo to nezažil, nepochopí

Následující příhoda je více než výmluvným případem podvodného jednání a naprosté neschopnosti této instituce. Sociální pracovnice z OSPODu mě měla navštívit 6. října 2014 jednoho muže, který si zažádal o změnu výchovy dětí u soudu. Přestože dotyčný se prokazatelně zdržoval v místě bydliště, měla mu sociální pracovnice zanechat ve schránce vzkaz, aby se ozval, protože se na něj nedozvonila.

Člověk, který měl mít co dočinění s OSPODem, ale žádnou výzvu ve své schránce nenašel. Přístup ke schránkám je totiž zamčený dveřmi, k nimž by musela mít klíče.  Je tedy téměř jasné, že si pracovnice OSPODu celou záležitost nejspíše vymyslela, a u soudu tvrdila, jak otec nespolupracuje. Sociální pracovnice přitom měla prokazatelně na zmíněného na člověka telefonní kontakt. Nebylo by jednodušší domluvit se s ním po telefonu?

Výše uvedený případ jasně svědčí o naprosto nehorázném a zcela nekompetentním přístupu zaměstnankyně OSPODu, která nejen, že dotyčnou kontrolu neprovedla, ale u soudu chtěla vylíčit otce jako toho, kdo s úřadem nespolupracuje.

Chápu otce, kteří ztratili naději

To, co nyní popisuji, je ale pouze špičkou ledovce. Dovedete si představit případy, kdy nejde pouze o setkání s příslušným pracovníkem úřadu, ale o samotnou péči o děti?  Chápu proto stovky otců, kteří se stali oběťmi doslova šikanózního jednání ze strany některých pracovnic OSPODu. Zažívají tahanice o své děti a jsou jim házeny klacky pod nohy, když jde o svěření dětí do péče. 

Není divu, že si sociálka dokázala vybudovat mezi rodiči velmi špatnou reputaci. Je to veliká škoda, protože vím, že v OSPODu lze najít řadu lidí, kteří jsou ve svém oboru opravdovými profesionály a pomáhají rodičům ke vzájemné shodě. Bohužel, kvůli svým některým bezohledným a neschopným zaměstnancům má tato instituce velmi dobře nakročeno k tomu stát se „českým Barvevernetem.“ Pevně věřím, že se tak však nestane.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.