Zdechovský (KDU-ČSL): Jak nám ti zrádci z EU schválili kvóty na imigranty

05.05.2015 9:06

Jsi zrádce, šmejd, popřípadě „chcípni“. To jsou jen některé z úryvků milých mailů a zpráv, které mi od čtvrtku zaplavily e-mail. Prý jsem hlasoval pro povinné kvóty na imigranty a teroristy z ISIS, kteří sem přijedou a všem nám uřežou hlavy. Nehlasoval a ten kdo tvrdí opak, je buď neinteligentní, nebo lhář.

Zdechovský (KDU-ČSL): Jak nám ti zrádci z EU schválili kvóty na imigranty
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Lež o hlasování o povinných kvótách šířili poslanci Mach a Zahradil, kteří sami se nezúčastnili ve čtvrtek odpoledne hlasování o rezoluci týkající se uprchlického tábora Yarmouk v Sýrii, odkud Evropě hrozí Evropě velká uprchlická vlna. Samozřejmě, že ve čtvrtek odpoledne tam bylo nás jen 74 europoslanců ze 751! A ani jeden z výše zmíněných pánů…

Rezoluce má význam doporučení a výzva k solidaritě

Také zapomněli dodat, že samotná rezoluce nemá žádný právní význam vzhledem k tomu, že má pouze charakter doporučení a není tedy vůbec závazná. Proto ta reakce je absolutně neadekvátní. A hlavně v rezoluci šlo o vyjádření solidarity s jižními státy a ostatní věci zde hrají roli druhořadou.

Asi největší lež, která v souvislosti s hlasováním zazněla, je to, že Evropská unie chce zavést kvóty a s tím i neomezený příliv přistěhovalců. Mnoho lidí nerozeznává rozdíl mezi přistěhovalcem, imigrantem a azylantem. Ani neví, že azyl nezískají všichni, kdo o něj požádají a ještě menší šanci mají zůstat v EU tzv. ekonomičtí imigranti.

Hlasoval jsem vždy proti povinným kvótám

Co se týče kvót, hlasoval jsem vždy proti (na frakci, v parlamentě i na výborech). V tomto je můj názor naprosto konstantní a měnit se nebude. Ve středu se nehlasovalo o žádné zprávě o kvótách, ale o narychlo připravené deklaraci, která se týkala situace ve Středomoří v reakci na nedávné utopení se 900 lidí. V paragrafu 8 a 10 hlasovala většina českých europoslanců proti tomuto paragrafu a to je důležité.

Rád bych také zmínil, že mezi pojmy imigrant a azylanti je velmi podstatný rozdíl. Bohužel ale bývají ztotožňovány či zaměňovány, což vede k četným překrucováním skutečnosti. Zatímco imigranti se do Evropy snaží dostat nejčastěji z ekonomických důvodů, a mají proto celkem omezené možnosti usadit v Evropě na delší dobu a není povinností žádného státu je přijmout. Naproti tomu uprchlíci jsou lidé, kterým by v případě, že by zůstali v domovské zemi, hrozila i smrt, a jejich přijetí je proto žádoucí. Důležité také je, že uprchlík musí jasně prokázat oprávněnost vlastní žádosti o azyl a vše se důkladně prověřuje.

O kvótách mohou rozhodnout jen členské státy

V otázce kvót budou mít konečné slovo členské státy, nikoli EU. K tomu ještě dodávám, že dlouhodobě patříme spolu s Poláky, Slováky, Maďary nebo Pobaltskými státy mezi největší odpůrce přijetí povinných kvót. Rozhodnutí o povinných počtech přijatých uprchlíků je tedy v kompetenci členských států. Není třeba se obávat toho, že by nám kdokoli diktoval přijmout určený počet uprchlíků.

Zkrátka a dobře, jde hlavně o to, aby státy EU sjednotily svoji strategii azylové politiky. Na území EU v žádném případě nebudou pouštěni lidé například s kriminální minulostí, nebo kterým byla v minulosti žádost o azyl opakovaně zamítnuta. Také je potřeba odmítnout všechny ekonomické imigranty. Tito lidé by měli být okamžitě vráceni do svých domovských zemí. Na výše uvedených zásadách jsem vždy trval a zůstane tomu tak i nadále.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu