Zdechovský (KDU-ČSL): Jak pitomý Brusel zase zakázal slevy na kojeneckou stravu

10.01.2016 16:56

Lobby některých farmaceutických firem si nedá pokoj ani v čase vánočním či novoročním. Výživa pro kojence je údajně drahá, protože (čti zlý) Brusel na ně zakázal slevy.

Zdechovský (KDU-ČSL): Jak pitomý Brusel zase zakázal slevy na kojeneckou stravu
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Alespoň to na nás křičí headline článku na Novinky.cz. Skutečně však má Brusel v úmyslu dělat lidem takové schválnosti, že chce, aby ceny potravin byly pro nejmenší děti co nejvyšší?

Samozřejmě, že to není pravda a proto jsem se v tomto článku rozhodl vyvrátit jeden euromýtus. Skutečnost je trochu jiná, než nám předkládá zmiňovaný článek a titulek by měl správně znít „Brusel podpořil kojení oproti nezdravé umělé stravě.“

Abych vše dostatečně vysvětlil, dodávám následující. Evropská unie rozhodně nechce co nejdražší kojeneckou stravu, aby tak krvácely peněženky starostlivých maminek. Ve skutečnosti unie však reagovala na to, že matky v porodnicích byly zaplaveny letáky a různými vzorky. Ukázalo se, že nejen ti dříve narození se stali obětí „šmejdských“ praktik.

Šmejdské praktiky některých se před ničím nezastaví

Některé farmaceutické firmy se neostýchaly snížit k takovému chování, které by člověk očekával právě od zmíněných šmejdů, a přesvědčovaly už v porodnici matky, že mají využívat předražených umělých náhražek dětské stravy formou slevových kuponů a vzorků, oproti přirozenému kojení. Takové klamavé jednání firem za účelem získání nových zákazníků považuji za naprostou nehoráznost, která nemůže být ponechána bez odezvy.

A jsem proto rád, že v této oblasti už byly podniknuty patřičné kroky. Evropská komise zasáhla na základě doporučení odborných společností a schválený byl zákaz slev na reklamy na kojeneckou stravu. U maminek, které nemohou z nějakého důvodu kojit, se to dá individuálně řešit a řeší se to. Všechna nařízení z Bruselu nejsou ideální. Ale v tomto případě postupoval naprosto správně. Kojení je a bylo a bude vždy zdravější jak umělá strava a na tom žádný článek farmaceutické firmy nikdy nic nezmění.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu