Zdechovský (KDU-ČSL): Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání je trestný čin?

21.02.2016 21:42

Asi všichni se shodneme na tom, že sexuální zneužívání dětí je skutek nanejvýš odporný a ničím neomluvitelný, který si zaslouží opravdu přísné potrestání viníka. V této souvislosti bych rád zmínil ještě jeden aspekt.

Zdechovský (KDU-ČSL): Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání je trestný čin?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Vzhledem k tomu, o jak zavrženíhodné a nebezpečné jednání jde, je nutné zdůraznit, že stejně tak nepřípustné je i křivé obvinění ze sexuálního zneužívání. Není snad potřeba dlouze vysvětlovat proč.

Už pouhé nařčení z pohlavního zneužívání dětí dokáže udělat ze slušného člověka toho nejhoršího vyvrhele společnosti a navždy ho poznamenat. Utrpí jeho dobrá reputace, kterou si budoval celý svůj dosavadní život, přátelské vztahy a často také slibně rozjetá kariéra. I když se třeba později jasně prokáže, že dotyčný je ve skutečnosti čistý jako lilie, stín podezření zůstává nadále. Mnoho lidí by mohlo vyprávět o tom, jak lze dobrou pověst velmi snadno ztratit a o to obtížnější je získat ji zpět.

Tvrdý postup Nejvyššího soudu v případě advokáta

Vítám proto verdikt nejvyššího soudu v případu, kde 42letý muž adresoval dvěma soudům podání, ve kterých obvinil advokáta své bývalé partnerky ze sexuálních deliktů páchaných na nezletilých dětech, které zastupoval v opatrovnických řízeních. Obvinění se neprokázalo a na lavici obžalovaných naopak zasedl ten, kdo  se nepravdivým obviněním pokoušel advokáta poškodit.

Nejvyšší soud se v této záležitosti zachoval, jak nejlépe mohl. Lživé nařčení ze sexuálního zneužívání dětí je podle něho dehonestací slušného občana. Zcela zásadní v rozsudku je tvrzení, že snaží-li se někdo křivým obviněním někoho dostat do nepříjemností, je takové jednání trestným činem. Spravedlnosti bylo sice v kauze zmíněného advokáta učiněno zadost, ale co další kauzy?

Proč se takto nepostupuje v případě matek?

Pokud nechceme vznést námitku, že výše zmíněný případ je výjimečný z důvodu, že dotyčný muž je advokát a byl obviněn ze zneužívání jiným mužem, musí soudy stejně postupovat i v případě křivých obvinění ze strany žen (matek). Ty, ve snaze získat děti do péče při rozvodu, často křivě obviní ze zneužívání dětí své bývalé partnery.

Podobných kauz existují v České republice tisíce. Osobně znám řadu otců, kteří se po křivém obvinění dostali až do vězení, což jim absolutně zničilo osobní život i kariéru. V jejich případě je však postup policie a státních zástupců daleko více laxní se snahou případy v 90 procentech odložit. A to je absolutně neakceptovatelné. Stejně jako to, aby právo v České republice platilo pouze pro někoho. Co myslíte?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.