Zdechovský (KDU-ČSL): Mladé vědkyně jsou diskriminovány. A feministky mlčí

14.05.2014 13:51

Často si říkám, kde to jsme, když diskriminujeme ženy, které projevují zájem o práci ve vědě a výzkumu? Podobně jako jinde v civilizovaném světě by mělo být samozřejmé, že mladým vědkyním nebude systém bránit věnovat se současně své vysoce kvalifikované práci a výchově dětí.

Zdechovský (KDU-ČSL): Mladé vědkyně jsou diskriminovány. A feministky mlčí
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Jenomže jaká je realita? Skloubit vědeckou činnost a mateřství je dosud v Česku velkým problémem a nezřídka prakticky nemožné, protože na záležitosti týkající se mateřství není v české vědě brán vůbec žádný ohled. Jako příklad nám může posloužit požadavek absolvovat nepřetržitou půlroční zahraniční stáž, která je podmínkou pro účast v soutěži o juniorské granty Grantové agentury ČR, což zcela pochopitelně diskvalifikuje vědkyně-matky, jejichž možnost vyjet dlouhodobě do zahraničí je díky péči o děti a rodinným povinnostem výrazně omezena.

Ženy to ve vědě nemají vůbec lehké. Překážek, kterým musí čelit, je bezpočet. Často se potýkají s předsudky v hodnocení své vědecké práce a nelze se divit, že se tím snižuje jejich motivace vstupovat do silně konkurenčního prostředí, kde dominují muži. Česká věda tak přichází o své nadějné kádry. Právě proto, že ženy mají své specifické potřeby, si zaslouží, aby se jim zlepšily podmínky pro vykonávání jejich činnosti. Vydělají na tom všichni, resp. všechny a nejvíce samotná česká věda.

Feministky skutečné problémy žen asi nezajímají

A co na to bojovnice, které se jinak s tak obrovskou vervou perou za práva žen a při jakékoli příležitosti upozorňují na to, jak jsou utlačovány ze strany „zlých“ mužů? Proč tuto problematiku opakovaně v českých médiích neotvírají? Dokážou vést debaty o tom, zda je nějaké slovo dostatečně genderově korektní a některé zachází až do takových krajností, že prohlašují film „Jak vytrhnout velrybě stoličku“ za sexistický a dožadují se toho, aby se místo slova seminář užívalo „ovulář.“

Jinými slovy, řeší absolutní pitomosti a skutečné problémy žen, které chtějí něco dokázat, je příliš nezajímají. Razí snad heslo, že chtějí-li se věnovat vědě, musí se chovat jako muži, tj. vzdát se svého mateřství a ženství? Má snad být mateřství překážkou? Zdá se, že ano, a s takovým přístupem přicházíme jednak o řadu talentovaných vědkyň a navíc jim bereme příležitost vychovávat vlastní děti. Takovému postoji proto říkám jasné ne!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.