Zdechovský (KDU-ČSL): Norsko sklidilo v Bruselu ostrou kritiku za zadržování českých dětí

06.11.2014 13:21

Případ zadržování dvou českých dětí norskými úřady se dnes mimořádně dostal na pořad jednání Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Europoslanec Tomáš Zdechovský dnes informoval poslance o protiprávnímu jednání norských úřadů a vyzval ostatní členské státy i Evropskou unii, aby pomohli České republice ve zvýšení mezinárodního tlaku na Norsko.

Zdechovský (KDU-ČSL): Norsko sklidilo v Bruselu ostrou kritiku za zadržování českých dětí
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Případ je naprostou ukázkou porušení všech mezinárodních dohod o právech dítěte. Pokud norské úřady neprokázaly zneužívání dětí, je naprosto neodůvodnitelné jejich zadržování v Norsku,“ vyjadřuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) své rozhořčení nad přístupem norský úřadů.

Norsko sklidilo ostrou kritiku především za svůj postup v případu, který naprosto porušuje mezinárodní právo. Odebrání dětí a pak rozdělení dětí do různých rodin bez práva rodičů se s dětmi stýkat je podle europoslanců naprosto bezprecedentní porušení všech mezinárodních závazků. Případem se nyní začnou zabývat i politické skupiny v Evropském parlamentu a evropské úřady včetně Evropské komise.

Postup norských úřadů je neomluvitelný

Norsko již téměř čtyři roky zadržuje děti Evy Michalákové proti mezinárodním Úmluvám o právech dítěte je rozdělilo do jiných rodin, čímž chlapci ztratili přirozený sourozenecký kontakt. Europoslanci dnes kritizovali například fakt, že je dětem odpíráno právo stýkat se se svojí matkou. Norové také údajně zabraňují dětem mluvit jejich mateřským jazykem a uvažují i o adopci dětí.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …