Zdechovský (KDU-ČSL): Nová policejní auta nejsou unikátem, ale fiaskem, pane prezidente

22.12.2015 9:42

Policie ČR, jejímž úkolem je prý „pomáhat a chránit,“ má na krku veliký problém. Jejích 53 nově dodaných Octavií mělo sloužit pro skryté měření rychlosti nic netušících řidičů a být novou pýchou naší policie...

Zdechovský (KDU-ČSL): Nová policejní auta nejsou unikátem, ale fiaskem, pane prezidente
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jako první v Evropě mají její auta jezdit s výstražným zařízením bez kombinace s majáčky na střeše, chlubil se její prezident Tomáš Tuhý.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že se jedná o obrovské fiasko a reputace naší policie utrží další těžkou ránu. Nová auta už nyní dělají naší policii pořádnou ostudu, aniž by dosud stihla pořádně vyjet do akce. Proč? Octavie totiž podle nezávislé analýzy právníků porušují platné právní předpisy kvůli svým neobvykle umístěným majáčkům. Pokud ještě někdo náhodou nepochopil, tak to znamená, že strážci zákona se sami stávají těmi, kdo zákony porušují.

Porušováním zákonů k lepšímu potírání porušování dopravních předpisů, chtělo by se říci. Nic podobného se nepodařilo vymyslet ani Ondřeji Sekorovi při psaní Kroniky města Kocourkova. Tolik k úsměvnější části celé kauzy. Nezmínit nelze ani další aspekt této věci, z něhož mnohým nejspíše ztuhne úsměv na tváři.

Policie by si měla dát nové heslo: Číhat a děsit!

Největší problém současného přístupu je totiž takový, že hlavním úkolem policie má být zřejmě tajně číhat a čekat, až se někoho nachytá při nějakém přestupku. To už policie může rovnou nahradit své dosavadní heslo „pomáhat a chránit“ mnohem vystižnějším „číhat a děsit.“ Zdá se, že vzorem policistů se stala postava „tajného“ Bretschneidera z Haškova Švejka.

Proč má policie zasahovat, až tehdy, když dojde k nějakému porušení dopravních předpisů? Nemají jim naopak pomáhat předcházet? Policisté, pokud chtějí být opravdu užiteční, by naopak měli být na ulici dobře vidět, a ne se skrývat.

Šikana řidičů nikam nevede, naopak důležitá je prevence. Policie má být na našich ulicích a silnicích dobře vidět, budit respekt a odrazovat lidi od jednání, které je v rozporu s platnými zákony a předpisy. Prevence je mnohem účinnější než přístup orientovaný pouze na represe, páni policisté! Ale to by ti, kteří tyto auta opět pořídili, museli někdy začít skutečně přemýšlet.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…